Wrap czyli tortilla z kurczakiem i warzywami
lipca 22, 2016
0
cebula
,
jajka
,
jogurt naturalny
,
kurczak
,
obiad
,
ogórek
,
papryka
,
pomidor
,
sałata lodowa
,
ser feta
,
tortilla

Kolejny potrawa, którą robi się w krótkim czasie. Przy dwójce małych dzieci nie za dużo mam wolnego czasu więc tortilla z kurczakiem i warzywami jak najbardziej mi pasuje :) Najwięcej czasu zajmują kotlety ale i to można uprościć robiąc tortillę np. z szynką czy parówką. Wybór należy do Was, tak samo możecie dorzucić znacznie więcej dodatków lub zastąpić niżej wymienione zupełnie czymś innym. Warto w kuchni eksperymentować :)
Składniki:
- 0,5 sałaty lodowej
- ogórek 1 szt.
- pomidor 2 szt.
- ser feta pół kostki (ok 130 g)
- pół cebuli czerwonej
- papryka 1 szt.
- pierś z kurczaka 1 szt.
- placki tortilli 8-10 szt.
- sól i pieprz
- jajka 2 szt.
- bułka tarta
- olej (u mnie kokosowy)
- sos czosnkowy:
- jogurt naturalny 400 g
- majonez 1 łyżka
- vegeta
- pieprz
- koperek
- czosnek (u mnie granulowany)
Najpierw robię sos. Mieszam wszystkie składniki i odstawiam do lodówki. Później kroję pierś na kotlety (wzdłuż) i rozbijam ją tłuczkiem. Przyprawiam solą i pieprzem a następnie na rozgrzaną patelnie z olejem wykładam kotlety obtoczone w jajku i bułce tartej. Smażę do uzyskania złoto-brązowego koloru. Po wystygnięciu kroję w kostkę.
Sałatę, pomidory, ogórka, fetę, paprykę i cebulę kroję w kostkę i mieszam.
Teraz pojedynczo wkładam placki tortilli do mikrofali na ok 15 sek następnie wykładam wąski pasek warzyw z fetą na lewą stronę placka, na to kładę pierś pokrojoną w kostkę i polewam sosem. Na koniec tortille zwijam najpierw od dołu żeby zakryła ok 1/3 paska warzyw a następnie od lewej strony zakrywam plackiem cały farsz i zwijam w rulon.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz