Ciasto na spodzie z pokruszonych herbatników z brzoskwiniami (bez pieczenia)
listopada 11, 2016
0
brzoskwinie
,
ciasta bez pieczenia
,
cukier
,
czekolada
,
dżem
,
herbatniki
,
mascarpone
,
masło
,
śmietanka

Czasami przychodzą mi do głowy różne pomysły, które od razu wykonuję a następnie testuję na rodzinie, zazwyczaj jest to mąż i syn :) I tak było z tym ciastem, przepis wymyśliłam tylko jakoś fajnej nazwy nie mogę wymyślić. Może macie jakieś pomysły? Do przepisu użyłam marmolady z pigwy, jest genialna ale fajnie też się sprawdzi dżem brzoskwiniowy lub morelowy (choć tak naprawdę wydaje mi się, że każdy będzie tu pasował).
Ciasto łatwe do zrobienia i bez pieczenia.
Składniki:
- herbatniki 180 g
- masło 80 g
- śmietanka 30% 200 ml
- mascarpone 250 g
- cukier 2 łyżki
- tabliczka czekolady mlecznej
- dżem lub marmolada 1 pełna łyżka
Herbatniki pokruszyć bardzo drobno (ja zrobiłam to przy pomocy blendera i ten sposób polecam, ale można włożyć herbatniki do woreczka i ugniatać np. wałkiem). Wymieszać je z rozpuszczonym masłem, wyłożyć dno formy (u mnie 25x25 cm) i wstawić do lodówki.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić, ja rozpuściłam w kuchence mikrofalowej, co 10 sek mieszałam czekoladę i tak do całkowitego rozpuszczenia (warto pamiętać, żeby nie podgrzewać jednorazowo dłużej niż 15 sek ponieważ czekolada zamiast płynna zrobi się twarda).
Śmietankę ubić z cukrem na sztywno a następnie dodać mascarpone i miksować do połączenia. Na koniec cały czas miksując na najwyższych obrotach wlać czekoladę.
Całą masę przełożyć na herbatniki a na nią ułożyć pokrojone brzoskwinie.
Teraz rozpuścić dżem lub marmoladę (w kuchence mikrofalowej albo w garnku) i posmarować pędzelkiem wierzch ciasta.
I gotowe, smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz