Ciasto Stefania bez pieczenia
lipca 15, 2016
0
ciasta bez pieczenia
,
cukier
,
herbatniki
,
kakao
,
kasza manna
,
masło
,
wiórki kokosowe
Gdy taka piękna pogoda za oknem a jest ochota na pyszne ciasto polecam Stefanię :) Gotowe ciasto dosłownie w 30 minut! Odkąd pamiętam zawsze obwiałam się efektu końcowego przy robieniu tego ciasta, zawsze miałam problemy z polewa. Wiem niby taka banalna sprawa a nie dawałam sobie z nią rady. Nie będę opisywać moich porażek bo tego byłoby za dużo :) Wiem na pewno, że NIE WOLNO zagotować polewy. I tak po wielu próbach udało mi się w końcu zrobić polewę taką, której nie muszę się wstydzić :) Jest gładka, lśniąca i przepyszna.
Składniki:
- herbatniki ok 200 g
- kasza manna 1 szklanka
- cukier 1 szklanka
- kakao 2 łyżki
- mleko 1 litr
- cukier waniliowy 0,5-1 op.
- masło 200 g
- wiórki kokosowe
polewa:
- kakao 2 łyżki
- masło 100 g
- cukier puder 0,5 szklanki
Zaczynam... Do garnka wlewam mleko, cukier, masło i czekam aż się zagotuje. W tym czasie wykładam sobie na dno blachy herbatniki. Następnie gdy w garnku będzie się gotowało wsypuję stopniowo kaszę wymieszaną z kakao i cały czas mieszam aż cała masa będzie gęsta. Wylewam masę na herbatniki i od razu wykładam kolejną warstwę herbatników. Teraz została już tylko polewa. Do garnka wkładam masło i powoli rozpuszczam je. Następnie wrzucam cukier i czekam aż się rozpuści i na sam koniec kakao. I polewa gotowa.
PAMIĘTAJ, NIE GOTUJ POLEWY!!!
Gotową polewę wylewam na ciasto i posypuję wiórkami kokosowymi.
Mam nadzieję, że ciasto przypadnie Ci do gustu :)
Życzę smacznego !! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz