Makaron z kiełbasą i cebulą



Przepis, który podpatrzyłam u mojej mamy. Niby taki prosty obiad... makaron, cebula, kiełbaska i koncentrat. Ale uwierzcie mi w dzieciństwie to było moje ulubione danie. W ogóle jeżeli chodzi o kuchnie mojej mamy to jeszcze dużo muszę się nauczyć i nie raz jeszcze dodam wpis z przepisem jej autorstwa. Może to będzie forszmak? Może japońce? Jeszcze nie wiem ale na pewno to będzie coś pysznego :) 
Ale na razie wracam do makaronu :)

Składniki:
  • makaron
  • 4 pętka kiełbasy (ja akurat miałam morlińską z szynki)
  • 4 cebule
  • 1 słoiczek koncentratu 200 g (ja miałam Pudliszki, polecam)
  • sól i pieprz
Chcę pokazać jak szybkie i proste jest danie dlatego w podpunktach wymienię kolejno czynności.
  1. Gotuje makaron
  2. Kroję kiełbasę wzdłuż na 4 a następnie w plasterki i smażę aż będzie dobrze przysmażona

  3. W międzyczasie kroje cebule w pół plastry 
  4. Gdy kiełbasa będzie usmażona ściągam ją z patelni i smażę cebulę.
  5.  Gdy cebula będzie miękka i przysmażona na kolor złoty dodaję kiełbasę, koncentrat, sól i pieprz i jakieś 2 minut jeszcze smażę.
  6. Ugotowany makaron nakładam na talerz i polewam zrobionym wcześniej sosikiem.
Smacznego!

2 komentarze:

Drukuj

Print Friendly and PDF
Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger