Racuchy (placuszki) z jabłkami bez drożdży
Od dziecka przeze mnie uwielbiane racuchy z jabłkami, pulchniutkie, bez dodatku drożdży, szybkie do zrobienia. Najlepsze posypane cukrem pudrem, polane dżemem lub czekoladą choć nie wiem czy bardziej je lubię bez dodatków. :)
Składniki:
- mąka 2 szklanki
- mleko 1 szklanka
- jajka 3 szt.
- cukier 4 łyżki
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
- jabłka 3 duże sztuki
- szczypta soli
- Żółtka oddzielam od białek. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na aż uzyskam jasną, puszystą masę.
- Dodaję mleko i miksuję.
- Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i znów miksuję aż ciasto będzie gładkie.
- Jabłka obieram, ścieram na tarce z dużymi oczkami, dodaję do masy.
- Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli następnie dodaję do masy i delikatnie mieszam szpatułką (lub łyżką).
- Smażę na rozgrzanym oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru.
Należy pamiętać aby smażyć placuszki na średnim ogniu (zbyt duży ogień spowoduje to, że w środku będą surowe a na zewnątrz spalone).
Smacznego! :-)
Przepis na najlepsze racuchy pod słońcem!
OdpowiedzUsuń<3
Usuń