Delikatne kopytka maślane
Wielokrotnie próbowałam robić kopytka ale najczęściej mi rozpadały się podczas gotowania do momentu aż odkryłam sekret jak zrobić idealne kopytka delikatne, rozpływające się w ustach ale nie rozpadające się :) Otóż sekretem jest MASŁO! :) Niby nic ale działa :) Także zapraszam Was na szybki i skuteczny przepis na kopytka. Dodam tylko, że ja uwielbiam kopytka podawane z rozpuszczonym masłem i cukrem choć czasem i na cebulkę najdzie ochota :)
Składniki:
- ziemniaki (obrane) 400 g
- mąka ok 140 g (ok 1 szklanki może troszkę więcej)
- jajko 1 szt.
- masło 1 pełna łyżka
- sól, pieprz
- cebula 2 duże (opcjonalnie)
- olej
Ziemniaki obieram i gotuje z osolonej wodzie. Ugotowane odlewam, dodaję masło i ugniatam je tłuczkiem do ziemniaków. Do dużej miski przepuszczam ziemniaki przez praskę, dodaję mąkę, jajko i wyrabiam całość (ja przy pomocy maszyny, jest szybko i czysto).
Wyrobioną masę przekładam na stolnice obficie posypaną mąką i formuje dwa wałki po czym kroje pod skosem na 3 cm kawałki.
Gotuję w osolonej wodzie, od wypłynięcia jakieś 3-5 min.
Podałam z cebula, którą wcześniej pokroiłam drobno i smażyłam na wolnym ogniu z dodatkiem oleju, soli i pieprzu.
Smacznego! :-)
Nigdy nie dodawalam masla do kopytek i nigdy tez mi sie nie rozwalaly. Zawsze daje do ciasta troche maki ziemniczanej a ziemniaki na kopytka sa najlepsze ugotowane poprzedniego dnia. Do tych swierzo ugotowanych trzeba dodac troszke wiecej maki pszennej i ziemniaczanej. Teraz ja sprobuje z maslem :-)
OdpowiedzUsuńOczywiście, każdy ma swój sposób na gotowanie :) Proszę koniecznie dać znać jak wyszło :) Pozdrawiam
Usuń