Drożdżówki z makiem i dżemem
Miękkie drożdżówki, które utrzymują swoją świeżość przez kilka dni. Proste w przygotowaniu i co najważniejsze bardzo smaczne.
Składniki na ok 30 drożdżówek:
- mąka pszenna 600 g
- drożdże świeże 24 g
- sól 1 łyżeczka
- ciepłe (nie gorące!) mleko 350 ml
- cukier 100 g
- rozpuszczone masło 50 g
- gotowa masa makowa lub domowej roboty 350-400 g
- dżem (u mnie truskawkowy, domowej roboty) ok 10 łyżek
Na lukier:
- cukier puder 200 g
- gorąca woda ok 2 łyżki
- sok z cytryny 1 łyżeczka lub kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
- Drożdże z 2 łyżeczkami cukru mieszam aż się połączą, następnie dodaję ok 50 ml ciepłego mleka, 2 płaskie łyżki mąki i dokładnie mieszam aby nie było grudek. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut.**
- Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję sól, cukier, resztę mleka czyli 300 ml, rozpuszczone masło, i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę posypaną mąką, dzielę na dwie części a następnie rozwałkowuję kolejno części w kształt prostokąta.
- Rozwałkowane ciasto cienko smaruję dżemem a na to masę makową (warstwa ok 0,5 cm).
- Zwijam w rulon i kroję w paski o szerokości ok 1,5-2 cm
- Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję je roztrzepanym jajkiem.
- Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 13-15 minut (czasami dłużej, zależy od piekarnika)
- Gdy drożdżówki ostygną polewam je lukrem (cukier puder zalewam gorącą woda i sokiem z cytryny, ja odłożyłam sobie do drugiej miski troszkę i zabarwiłam na czerwono i muszę powiedzieć, że nawet fajnie wygląda kolorowy lukier :) )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz