Ciasto z rabarbarem


Ciężki tydzień? Mam propozycje w sam raz dla Ciebie! :) Słodko-kwaśne, wilgotne ciasto  z rabarbarem. Słodka kruszonka przeplata się z delikatną pianką, kwaskowym rabarbarem i kruchym spodem jednym słowem POEZJA smaku :) Dobrze, może koniec wychwalania ciasta czas zabrać się za przepis, zapraszam.

Składniki:
  • 1 kg rabarbaru
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • cukier 0,5 szklanki
  • jajka 3 szt.
  • masło 200 g
  • mąka lub skrobia ziemniaczana 1 pełna łyżka
  • kruszonka:
    • twarde masło 100 g
    • cukier 0,5 szklanki
    • mąka pszenna ¾ szklanki
    • cukier waniliowy 16 g
W pierwszej kolejności zajmuję się rabarbarem. Obieram go z różowej skórki i kroje na 2 cm kawałki. Wrzucam do miski, zasypuję cukrem i odstawiam. 
Żółtka oddzielam od białek. Do dużej miski lub jak w moim przypadku do misy robota kuchennego wsypuję mąkę, cukier oraz dodaję żółtka, miękkie masło i wyrabiam dokładnie ciasto. Wyrobione ciasto przekładam na okrągłą formę o średnicy 24 cm, rozkładam równomiernie i nakłuwam widelcem na całej powierzchni a następnie wkładam do nagrzanego piekarnika do 200°C i piekę przez około 15 minut. 
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli a następnie dodaję skrobię lub mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę ubijam. 
Teraz pora na kruszonkę, składniki wszystkie wrzucam do miski i wyrabiam tak ciasto aby powstały grudki.
Na podpieczony spód wykładam rabarbar, z którego odlałam powstałą wodę, następna warstwa to piana a na koniec posypuję kruszonką. 
Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C i piekę przez 30-40 minut.

Gotowe, smacznego! :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Print Friendly and PDF
Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger