Pizza gyros z miękkim ale chrupiącym od spodu ciastem
Ulubiona pizza mojego taty. Dużo ciągnącego się sera, delikatne kawałki kurczaka choć dosyć mocno przyprawione do tego cebulka z sosem jogurtowym. Po prostu niebo w gębie! :) Z podanych proporcji na ciasto wyjdą dwie pizze o średnicy ok 36 cm z tym, że będą one na grubym cieście (uwielbiam takie!) jeśli wolicie na cienkim zdecydowanie polecam podzielić ciasto na więcej części :)
Składniki :
- ciasto :
- mąka pszenna 600 g
- drożdże świeże 24 g
- woda ok 360 ml
- sól 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- olej 1,5 - 2 łyżki
- sos do pizzy:
- jogurt naturalny 400 g
- koperek wg uznania
- czosnek świeży lub granulowany
- majonez ok 2 łyżki
- sól lub vegeta
- pieprz
- pierś z kurczaka 2 szt (4 połówki)
- cebula ok 4 średnie
- przyprawa do gyrosa
- sól
- pieprz
- ser ok 400 g
Zaczynam od zrobienia ciasta, przepis znajdziesz tutaj.
Gdy ciasto wyrasta, kroję pierś w kostkę, przyprawiam solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa a następnie wrzucam na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Kroję cebulę w piórka i dodaję na patelnię jak pierś będzie lekko podsmażona. Całość smażę do momentu aż cebula będzie miękka i lekko złota.
Czas na sos, który jest tak prosty, że chyba dziecko będzie potrafiło go zrobić :) Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszam w misce i koniec robienia sosu :)
Wyrośnięte ciasto przekładam na blat (lub jak ktoś ma to stolnicę) posypany mąką. Ciasto dzielę na dwie części i rozwałkowuję je na kształt blachy (u mnie tym razem okrągła). Następnie przekładam ciasta na blachy, smaruje sosem, zostawiając wolny brzeg pizzy. Wykładam pierś z cebulą i posypuję obficie startym na grubych oczkach serem.
Pizze wkładam do nagrzanego piekarnika do 250 stopni i piekę przez ok 13-15 minut zależy od piekarnika.
I gotowe, smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz