Sałatka z ryżem paprykowym i kurczakiem polana sosem indyjskim Tikka Masala
Nie jestem jakąś wielką fanką kuchni indyjskiej ale oszalałam na punkcie sosu tikka masala a dokładnie tikka masala indyjski kremowy sos pomidorowo-śmietanowy z nutą cytryny i kolendry firmy Patak's. Owszem można taki sos zrobić w domu ale szybciej odkręcę słoik :) a i smak też całkiem inny niż sos domowej roboty. Muszę Wam powiedzieć, że byłam mile zaskoczona próbując tego sosu, miał wyrazisty i ostry smak, kupując go byłam przerażona, że nie da się tego jeść (wiadomo gdy ktoś nie jada orientalnych potraw to nie wszystko będzie smakowało). Ale cieszę się, że się zdecydowałam i kupiłam ten sos. Tylko do tej sałatki nie polewałam go zbyt dużo tzn sałatka nie pływała w tym sosie, miał być delikatnie polany na całość wtedy jest efekt. Gdy polałam sobie bardzo dużo sosu nie było to zbyt dobre tzn. ten sos jest ostry a ja ostrymi potrawami nie za bardzo przepadam więc dla mnie idealna sałatka polana odrobiną sosu tak więc śniadanie, obiad i kolacje miałam już zaplanowaną (po pierwszym razie przez dwa dni na każdy posiłek jadłam tę sałatkę, teraz znowu planuję sobie zrobić tylko spróbuję z innym sosem i może jeszcze inne dodatki ale o tym w innym razem). Polecam, pychota!!!!
Składniki:
- pierś 1 szt. (dwie połówki)
- kostka rosołowa
- papryka
- koperek
- maggi w płynie
- ogórek
- pół sałaty lodowej
- sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
- sos w słoiku Patak's Tikka Masala
- ryż 1 torebka
- papryka słodka
- czosnek granulowany
- sól
Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu z małą modyfikacją tzn. oprócz soli do wody dodaję paprykę słodką i czosnek granulowany do smaku.
Pierś kroję w kostkę a kostkę rosołową mieszam w misce z papryką słodką, koperkiem i maggi w płynie następnie pokrojoną w kostkę pierś nacieram tymi przyprawami. Najlepiej jakby mięsko poleżało trochę w przyprawach. Po tym czasie smażę pierś tak jak ja najbardziej lubię czyli spieczoną i delikatnie chrupiącą Wy możecie krócej smażyć aby pierś była soczysta.
Jeżeli sałatka ma być na dwa dni to radzę popakować w cztery pojemniki:
- sałata porwana na mniejsze części z ogórkiem pokrojonym w plastry
- ugotowany ryż
- usmażona pierś z kurczaka
- sos indyjski
Podaję sałatkę warstwowo tzn. na spód wykładam sałatę z ogórkiem i polewam ją przygotowanym sosem koperkowo-ziołowym (równie dobrze można zrobić taki sos własnymi siłami ale z tym jest znaczniej szybciej) i mieszam następnie na to wykładam trochę ryżu, kurczaka i polewam delikatnie sosem.
I gotowe, pyszne jedzonko na parę dni. Dla osób zapracowanych, zabieganych jak znalazł :)
Smacznego! :-)
Pysznie wygląda, skusiłabym się :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i naprawdę polecam, warto postać chwilkę w kuchni dla takiej przyjemności :) Pozdrawiam
Usuń