Bułeczki z wierzchu polane czekoladą a w środku delikatny mus z jabłek i sera risotta. Robię je pierwszy raz (świeżo wymyślony przepis :) ) i jestem zachwycona smakiem, są dobre nawet na drugi dzień. Robi się je łatwo i przyjemnie. Spróbujcie a nie pożałujecie, niebo w gębie! :)
Składniki:
- ser ricotta 250 g
- czekolada mleczna 100 g (1 tabliczka)
- mąka pszenna 1400 g
- drożdże świeże 70 g
- woda 720 ml
- sól 1 łyżeczka
- cukier 2 łyżeczki + 200 g + 70 g
- olej 4 łyżki
- jajko 2 szt.
- jabłka 3 duże sztuki
- Do dużej miski (w moim przypadku misy robota kuchennego) przesiewam mąkę. Drożdże rozkruszam do małej miseczki, zasypuję je 2 łyżeczkami cukru i mieszam do momentu aż drożdże będą w postaci płynnej. Następnie dodaję do drożdży 80 ml ciepłej (nie gorącej!) wody oraz 2 łyżki mąki odebrane z dużej miski i mieszam dokładnie tak żeby nie było grudek (najlepiej robić to trzepaczką do jajek). Przykrywam ścierką lub folią spożywczą i odstawiam na ok. 10 min.
- Do dużej miski z mąką dodaję 1 łyżeczkę soli, 200 g cukru, 640 ml ciepłej wody oraz lekko wyrośnięte drożdże i całość wyrabiam na gładkie ciasto. Przykrywam ścierką lub folią spożywczą (ja wolę folią spożywczą bo widzę jak ciasto rośnie :) ) Odstawiam na ok. 40 minut
- W czasie gdy ciasto rośnie robię nadzienie. Jabłka kroje na małe kawałki (wcześniej obieram je ze skórki i wydrążam gniazda nasienne) i miksuję przy pomocy blendera na mus. Następnie dodaję 70 g cukru oraz 250 g sera risotta i jeszcze raz wszystko dokładnie miksuję aż będzie ładna, gładka konsystencja.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 2 cm, wykrajam kółka (kubkiem o średnicy ok. 8 cm) a następnie delikatnie je rozciągam aby koło się powiększyło. Na środek wykładam po 2 łyżeczki musu i zlepiam ciasto w kuleczkę. Z tej ilości ciasta wyjdzie około 40 bułeczek.
- Bułeczki wykładam na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smaruję je roztrzepanym jajkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200°C i piekę przez około 13-15 min aż bułeczki będą złoto-brązowe.
- Po ostygnięciu bułeczek, rozpuszczam czekoladę mleczną w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Przekładam do rękawa cukierniczego i polewam bułeczki.
- Porady:
- Przy rozpuszczaniu czekolady w kuchence mikrofalowej, dobrze jest ją wstawiać na około 10 sekund a następnie przemieszać ją aby czekolada równomiernie się rozpuszczała i nie zrobiła się twarda.
Rękaw cukierniczy można również zrobić np. z woreczka strunowego lub z papieru do pieczenia.
Myślałam, ze to pączki :P Apetyczne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńAle fajne! Wyglądają jak pączki :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/