Pulchniutkie ślimaki z marmoladą i cytrynowym lukrem


Ślimaczki, które muszę robić dosyć często ze względu na to, że moja rodzina je uwielbia (mój mąż chyba najbardziej :) :) Ale po wieloletnich poszukiwaniach dobrej marmolady trafiłam na marmoladę wieloowocową marki Jamar (na dole zamieszczę Wam zdjęcie). Muszę Wam powiedzieć jest rewelacyjna, nie czuć chemii, której teraz pełno w produktach a okazało się (po przeczytaniu etykiety), że nie znajdują się w środku żadne konserwanty i inne ''pyszniutkie'' rzeczy. Czuć w niej owoce i nic więcej. Idealnie nadaje się do wypieków ale także na kanapki. Naprawdę polecam a sama już nigdy więcej nie kupię innej. No dobrze dosyć moich "super" rad :) Przechodzę do przepisu. 


Składniki:

  • mąka pszenna 600 g 
  • drożdże instant (suche) 14 g (czyli dwa opakowania) 
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 100 g
  • rozpuszczone masło 50 g 
  • ciepłe (nie gorące!) mleko 350 ml
  • marmolada 260 g ( u mnie wieloowocowa marki Jamar)
  • jajko 1 szt.
Na lukier:
  • cukier puder ok 350 g
  • sok z jednej całej cytryny
  • gorąca woda, na oko kilka łyżeczek
Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję sól, cukier, drożdże, mleko oraz rozpuszczone masło. Całość wyrabiam na gładkie ciasto (przy pomocy robota kuchennego, bez którego nie umiem żyć :) )
Miskę z wyrobionym ciastem przykrywam folią spożywczą lub jak ktoś woli to ściereczką i odstawiam na około godzinę. 
Po godzinie na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowuję prostokąt o grubości troszkę mniejszej od 1 cm. Rozwałkowane ciasto smaruję marmoladą i zwijam w roladę a następnie kroję na kawałki o szerokości ok 2,5-3 cm, układam poziomo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane bułeczko - ślimaczki :) wkładam do nagrzanego piekarnika do 200°C i piekę przez ok 20 min (pamiętajcie, że każdy piekarnik grzeje inaczej i u mnie wystarczyło 20 min a u Was np. potrzeba będzie 30 min). 

Lukier:
Do miseczki wsypuję cały cukier puder, dodaję sok z cytryny i dodaję kilka łyżeczek wrzątku i mieszam tak długo aż masa będzie gładka i w miarę gęsta. 


Gdy ślimaczki wystygną polewam je obficie cytrynowym lukrem.


Smacznego! :-)




4 komentarze:

Drukuj

Print Friendly and PDF
Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger