Tort śmietankowy z konfiturą wiśniową
Prosty i szybki przepis na przepyszny tort!
Kiedyś torty lubiłam tylko jeść :) Do czasu kiedy zrobiłam pierwszy raz sama tort. I nie mowie tu teraz o smaku bo pierwszy nie był najwyższych lotów. :) Sama przyjemność robienia jest już dla mnie wystarczająca. :)
Najlepsze torty zawsze robi mój teść i tak naprawdę to od niego nauczyłam się jak robić pyszne torty a nie po prostu torty :)
Zapraszam do skorzystania z przepisu.
Składniki (na okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm) :
- biszkopt
- śmietanka 30% lub 36% 1 litr
- cukier 3/4 lub 1 szklanka
- kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki
- konfitura wiśniowa
- sok z połówki cytryny
- cukier ok 1 łyżki
- ciepła woda ok 200 ml
Zaczynam od zrobienia biszkoptu, przepis znajdziesz tutaj.
Następnie do miksera wlewam śmietankę, cukier ja przeważnie daje 1 szklankę :) (jeżeli ktoś lubi mniej słodki należy zmniejszyć ilość cukru), kwasek cytrynowy i włączam mikser aż do uzyskania sztywno ubitej śmietany.
Do miski wlewam wodę i mieszam ją z łyżką cukru i sokiem z połówki cytryny. Jeżeli ktoś lubi można dodać alkohol. Kiedyś dodałam wódkę o smaku marakui, tort był wspaniały :)
Równie dobrze nasączyć tort można herbata owocową z cukrem-idealne rozwiązanie na dziecięcy przyjęcia :)
No i zaczynamy :) Spód nasączam 1/3 tego ponczu co zrobiłam, żeby biszkopt był cały mokry. Wykładam bitą śmietanę na grubość ok 2 cm a na nią konfiturę (po tym jak zrobiłam własną konfiturę, sklepową omijam szerokim łukiem. Przepis tutaj.)
Nakładam kolejną warstwę ciasta i postępuje dokładnie tak samo jak przy spodzie.
Na koniec nakładam ostatnią warstwę ciasta i cały tort pokrywam warstwą bitej śmietany.
I zostało tylko udekorować dzieło :)
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Nigdy nie jadłam lepszego torta ! :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam