Babeczki jabłkowe z kruszonką
lipca 08, 2016
1
ciasta
,
cukier
,
cukier waniliowy
,
cynamon
,
deser
,
jabłka
,
jajka
,
kruszonka
,
masło
,
mąka
Ogólnie nie przepadam za babeczkami ale w tych po prostu się zakochałam. Bardzo różnią się od wszystkich babeczek, które do tej pory jadłam. Są miękkie i wilgotne, aromatyczne i słodkie ale nie za słodkie. Gdy wstawiam je do piekarnika to po około 10 minutach przybiega syn ze swojego pokoju i mówi: coś czuję, coś tu pięknie pachnie :-) I to prawda, zapach cynamonu i wanilii unosi się w całym domu. Babeczki polecam wszystkim tym, którzy uwielbiają słodkości ale i tym, którzy nie mają zbyt dużo czasu, ponieważ przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Dłużej się pieką niż je przygotowuję :) Mam nadzieję, że wypróbujesz przepis, naprawdę warto! :) Koniecznie podziel się swoją opinią.
Składniki:
ciasto:
- mąka pszenna 2 szklanki
- jajka 2 szt.
- olej 1/2 szklanki
- cukier ok 3/4 szklanki
- cynamon 1 łyżeczka
- jabłka 3 średnie (ok 800 g)
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- masło 1/2 kostki
- mąka 3/4 szklanki
- cukier 1/2 szklanki
- cukier waniliowy 1 opakowanie
Jajka z cukrem miksuje aż powstanie jasna masa. Dodaję olej i ponownie miksuje. Następnie dodaję przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i cynamonem i miksuję. Teraz obieram jabłka i ścieram na tarce na grubych oczkach i dodaje do masy, wszystko mieszam łyżką. Tak przygotowaną masę przekładam do foremek na babeczki. Kolejny krok to przygotowanie kruszonki. Do miski wrzucam masło, mąkę i cukry i wszystko rozcierać palcami albo można użyć siekacza do ciasta kruchego do momentu aż wszystkie składniki będą połączone tzn nie będzie widać gołym okiem oddzielnie ani masła ani mąki i cukru. Tak przygotowaną kruszonką posypuję babeczki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 st i piekę ok 20-25 minut (zależy od piekarnika).
Smacznego! :-)
OdpowiedzUsuńHej!
Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej "Kaszomaniak"
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html
Pozdrawiam,
Kaśka