Calzone czyli pizza w kształcie pieroga :)





W taką piękną pogodę drożdże rosną jak marzenie, musiałam więc skorzystać z okazji i przygotowałam przepyszne calzone czyli pizze ale w formie pieroga. Proporcje jakie podałam niżej w przepisie są na ok 8 średniej wielkości pierogów. Ja dałam radę zjeść 1,5 :) Do przepisu użyłam sosu z paczki żeby było szybciej. Zazwyczaj do swoich potraw sosy robię sama ale ten sos jest równie dobry jak domowy. 

Składniki:
  • ciasto na pizzę: 


  • 600 g mąki
  • ok 360 ml ciepłej wody
  • 24 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżki oleju
    • pieczarki duża garść 
    • pierś z kurczaka 1 szt. czyli 2 połówki :)
    • cebula 3 średnie
    • knorr fix spaghetti bolognese  2 op. 
    • ser ok 200 g
    • woda ok 400 ml 
    • jajko 1 szt.
    • sól, pieprz, curry, papryka słodka
    Zaczynam od zrobienia ciasta na pizze, na które przepis znajdziesz tutaj. W międzyczasie gdy ciasto sobie rośnie, ja przygotowuje farsz. Pieczarki i cebulę kroje w paski i wrzucam same pieczarki na patelnie bez oleju. Gdy woda z pieczarek odparuje, wlewam troszkę oleju, dodaję cebulę, przyprawiam solą i pieprzem i przez kilka minut smażę. Gdy warzywa będą już usmażone, odkładam je do miski i na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucam pierś kurczaka przyprawioną solą, curry i papryką słodką. Smażę aż będzie chrupiąca (taka najbardziej lubię, bardzo przysmażoną). Dodaję do kurczaka pieczarki z cebulą. Do miski wlewam ok 400 ml zimnej wody, mieszam z fixami i wlewam na patelnię. Całość gotuję przez około 3 minuty.

    Gdy ciasto już wyrośnie kroję je na kawałki, które wałkuję tworząc koła. Na połowę koła kładę troszkę farszu zostawiając wolny brzeg, posypuję startym serem i formuję pieroga. 

    Pierogi układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smaruję je roztrzepanym jajkiem i wkładam do nagrzanego piekarnika do 220 st. i piekę do uzyskania złoto-brązowego koloru czyli ok 15 minut. 

    Dodatkowo można polać sobie sosem czosnkowym, o którym ja nigdy nie zapominam. :)

    Smacznego!! :-)


    3 komentarze:

    Drukuj

    Print Friendly and PDF
    Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger