Sos pomidorowy do pizzy
- przecier pomidorowy 500 ml
- olej ok 1,5 łyżki
- 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
- 0,5-1 łyżeczki cukru
-oregano ok 1 łyżeczki
- sól ok 1 łyżeczki
- pieprz
Podałam proporcje składników tak jak sama robię ale tak naprawdę każdy doprawia sos jak najbardziej mu smakuje.
Wszystkie składniki mieszam, bez gotowania.
Wielokrotnie gotowałam sos na małym ogniu ale osobiście bardziej wole gdy pizza nie jest sucha wiec sos nie może być zbyt gęsty :)
Na jedną pizzę proponuję zmniejszyć ilości składników o połowę. Taka ilość wystarcza mi na dwie pizze o średnicach 36 cm, czasami troszkę mi zostaje ale to nie szkodzi następnego dnia robię przepyszne tosty a'la pizza. Przepis tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz