Wrap czyli tortilla z kurczakiem i warzywami


Kolejny potrawa, którą robi się w krótkim czasie. Przy dwójce małych dzieci nie za dużo mam wolnego czasu więc tortilla z kurczakiem i warzywami jak najbardziej mi pasuje :) Najwięcej czasu zajmują kotlety ale i to można uprościć robiąc tortillę np. z szynką czy parówką. Wybór należy do Was, tak samo możecie dorzucić znacznie więcej dodatków lub zastąpić niżej wymienione zupełnie czymś innym. Warto w kuchni eksperymentować :) 

Składniki:
  • 0,5 sałaty lodowej
  • ogórek 1 szt.
  • pomidor 2 szt.
  • ser feta pół kostki (ok 130 g)
  • pół cebuli czerwonej
  • papryka 1 szt.
  • pierś z kurczaka 1 szt.
  • placki tortilli 8-10 szt. 
  • sól i pieprz
  • jajka 2 szt.
  • bułka tarta
  • olej (u mnie kokosowy)
  • sos czosnkowy:
    • jogurt naturalny 400 g
    • majonez 1 łyżka
    • vegeta
    • pieprz
    • koperek
    • czosnek (u mnie granulowany)

Najpierw robię sos. Mieszam wszystkie składniki i odstawiam do lodówki. Później kroję pierś na kotlety (wzdłuż) i rozbijam ją tłuczkiem. Przyprawiam solą i pieprzem a następnie na rozgrzaną patelnie z olejem wykładam kotlety obtoczone w jajku i bułce tartej. Smażę do uzyskania złoto-brązowego koloru. Po wystygnięciu kroję w kostkę.

Sałatę, pomidory, ogórka, fetę, paprykę i cebulę kroję w kostkę i mieszam. 
Teraz pojedynczo wkładam placki tortilli do mikrofali na ok 15 sek następnie wykładam wąski pasek warzyw z fetą na lewą stronę placka, na to kładę pierś pokrojoną w kostkę i polewam sosem. Na koniec tortille zwijam najpierw od dołu żeby zakryła ok 1/3 paska warzyw a następnie od lewej strony zakrywam plackiem cały farsz i zwijam w rulon. 

Smacznego ! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger