Sernik śmietankowy jak ptasie mleczko




Ja ogólnie nie jestem specjalistką w robieniu serników raczej od tego u nas w domu jest mój mąż. Zawsze wszyscy chwalili jego sernik, mówili, że dosłownie rozpływa się w ustach. Pytali jak to robi, odpowiadał, że to słodka tajemnica. Mi jednak udało się dowiedzieć jak on to robi, że sernik jest delikatny a nie twardy i bardzo ''twarogowy'' jak zazwyczaj są robione serniki. A ja Wam ten sekret przekażę :)
Ogólnie ciasto robi się łatwo i szybko. 

Składniki:
  • twaróg sernikowy ( u mnie President ) 1 kg
  • jajka 7 szt.
  • budyń śmietankowy 1 szt
  • cukier 1 szklanka
  • cukier waniliowy 15 g

Oddzielam żółtka od białek. Żółtka ubijam mikserem z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Następnie dodaję budyń w proszku i miksuję do połączenia się budyniu z masą. Do powstałej masy dodaję łyżkami twaróg i miksuję tym razem troszkę dłużej ( zasada jest taka: im dłużej miksujesz tym lepszy sernik, będzie puszysty i delikatny). Na koniec białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaję do masy twarogowej i mieszam delikatnie ale dokładnie trzepaczką do jajek (równie dobrze można mieszać łyżką czy mikserem na bardzo wolnych obrotach). 

Masę przekładam do okrągłej blachy o średnicy ok 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko na dno) i wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekę ok 15 minut następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę ok 40 minut ale nie zawsze, trzeba obserwować. (ostatnio robiłam z podwójnej porcji i rozdzieliłam na dwie blachy, ciasto siedziało w piekarniku 15 minut w 200 st. i 20 minut w 180 st. wszystko zależy od piekarnika. )

I gotowe :) Upieczone i zimne ciasto można posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!:-)

18 komentarzy:

  1. Nie wiem, czy mąż będzie zadowolony, że jego tajemny przepis został zdradzony całemu światu;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo lekko i delikatnie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę to zrobić. Już zapisuję przepis! :)
    Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepraszam za pytanie, ale jestem laikiem, czy budyń w proszku wsypać, czy rozdrobniony?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pięknie wygląda! Widać, że ma fajną strukturę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. OOO. Smakowite! Na pewno wypróbuję ten przepis ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i na pewno zajrzę :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. A piec najlepiej z termoobiegiem czy góra - dół ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej góra i dół, termoobieg raczej odradzam, łatwo przypalić. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. To sernik czy ptasie mleczko? Jestem zaciekawiona!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest sernik ale rozpływa się w ustach jak ptasie mleczko. I w konsystencji też je przypomina. :)

      Usuń
  9. Takiego jeszcze nie robiłam. Muszę zapisać przepis.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger