Placki po zbójnicku z drobiowym mięsem mielonym


Placki w wersji drobiowej o wiele bardziej mi smakują niż w wieprzowej. Tak też więc postanowiłam, że placka po zbójnicku zrobię pod siebie bo mój tata zawsze robił z mięsem wieprzowym, krojonym w kawałeczki. Nie powiem, też to było bardzo dobre wręcz zajadałam się tym jak szalona ale kurczak to to nie jest :) 


Składniki (na ok 8 dużych placków):

  • ziemniaki 2 kg
  • jajko 2 szt.
  • mąka ok 4 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • pieczarki ok 700 g
  • pierś z kurczaka ok 1,5-2 (trzy połówki lub cztery)
  • cebula 3 średnie 
  • bulion warzywny 1 litr
  • koncentrat ok 300 g
  • olej
  • oregano
  • ser

Zaczynam od pokrojenia pieczarek na małe kawałeczki i smażę najpierw na suchej patelni żeby cała woda odparowała z pieczarek a później z dodatkiem oleju. Gdy pieczarki będą usmażone przekładam je do miski i smażę pokrojoną w piórka cebulę przyprawioną pieprzem. Gdy będzie usmażona dodaję ją do pieczarek. Teraz czas zająć się piersią z kurczaka. Po zmieleniu przyprawiam ją solą i pieprzem (ja lubię dodać jeszcze albo przyprawę do gyrosa albo curry) i przekładam na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju. Gdy pierś będzie już usmażona dodaję do niej pieczarki z cebulą i  wlewam bulion a po chwili koncentrat i oregano. Całość gotuję aż sos zgęstnieje ok 10 minut. 
Obieram ziemniaki i kroje je wzdłuż a to dlatego żeby przepuścić je przez maszynkę a mam wąski otwór. Gdy już zetrę ziemniaki na maszynce lub jak ktoś woli to na tarce, dodaję jajka, mąkę, sól i pieprz i całość mieszam. Następnie smażę na rozgrzanej patelni z olejem lub z masłem (ja akurat smażę na oleju kokosowym-REWELACJA) na złoto-brązowy kolor jednego dużego placka.
Teraz zostaje już tylko wyłożyć placka na talerz polać go sosem i posypać startym na małych oczkach serem. 
I gotowe. :) 

Smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Print Friendly and PDF
Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger