Placki po zbójnicku z drobiowym mięsem mielonym
Placki w wersji drobiowej o wiele bardziej mi smakują niż w wieprzowej. Tak też więc postanowiłam, że placka po zbójnicku zrobię pod siebie bo mój tata zawsze robił z mięsem wieprzowym, krojonym w kawałeczki. Nie powiem, też to było bardzo dobre wręcz zajadałam się tym jak szalona ale kurczak to to nie jest :)
Składniki (na ok 8 dużych placków):
- ziemniaki 2 kg
- jajko 2 szt.
- mąka ok 4 łyżki
- sól
- pieprz
- pieczarki ok 700 g
- pierś z kurczaka ok 1,5-2 (trzy połówki lub cztery)
- cebula 3 średnie
- bulion warzywny 1 litr
- koncentrat ok 300 g
- olej
- oregano
- ser
Zaczynam od pokrojenia pieczarek na małe kawałeczki i smażę najpierw na suchej patelni żeby cała woda odparowała z pieczarek a później z dodatkiem oleju. Gdy pieczarki będą usmażone przekładam je do miski i smażę pokrojoną w piórka cebulę przyprawioną pieprzem. Gdy będzie usmażona dodaję ją do pieczarek. Teraz czas zająć się piersią z kurczaka. Po zmieleniu przyprawiam ją solą i pieprzem (ja lubię dodać jeszcze albo przyprawę do gyrosa albo curry) i przekładam na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju. Gdy pierś będzie już usmażona dodaję do niej pieczarki z cebulą i wlewam bulion a po chwili koncentrat i oregano. Całość gotuję aż sos zgęstnieje ok 10 minut.
Obieram ziemniaki i kroje je wzdłuż a to dlatego żeby przepuścić je przez maszynkę a mam wąski otwór. Gdy już zetrę ziemniaki na maszynce lub jak ktoś woli to na tarce, dodaję jajka, mąkę, sól i pieprz i całość mieszam. Następnie smażę na rozgrzanej patelni z olejem lub z masłem (ja akurat smażę na oleju kokosowym-REWELACJA) na złoto-brązowy kolor jednego dużego placka.
Teraz zostaje już tylko wyłożyć placka na talerz polać go sosem i posypać startym na małych oczkach serem.
I gotowe. :)
I gotowe. :)
Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz