Frytki paprykowe domowej roboty z sosem czosnkowym
Od zawsze uwielbiam frytki, kto ich nie lubi? :) Najczęściej kupowałam mrożone i sobie smażyłam w domu. Tak było dopóki nie zrobiłam sama frytek. Uwierzcie mi smakują tysiąc razy lepiej niż te z paczki. Spróbujcie a przekonacie się, że już zawsze będziecie kupować ziemniaki a nie frytki :)
Składniki:
- ziemniaki
- papryka słodka
- sól
- olej
- sos czosnkowy:
- jogurt naturalny 370 g (duże opakowanie)
- majonez 2 duże łyżki
- czosnek granulowany niecała 1 łyżeczka
- vegeta ok 1 łyżeczki
- pieprz
- koperek
Ziemniaki obieram i kroję w paski. Do nagrzanego oleju wrzucam pokrojone ziemniaki i smażę do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wyciągam frytki do miski z ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i od razu przyprawiam solą i papryką słodką. Równie dobrze można posypać ziemniaki papryką przed smażeniem (ja tego nie zrobiłam bo bym miała we frytkownicy olej o smaku paprykowym :) ).
Sos czosnkowy robię w międzyczasie choć najlepiej jest go zrobić troszkę wcześniej (smakuje dużo lepiej). Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszam. I gotowe :)
Smacznego! :-)
jak ja dawno nie jadłam frytek... narobiłaś mi apetytu
OdpowiedzUsuń