Zapiekanki z szynką i serem
Kolejny przepis idealny na imprezę :) I nie tylko... Idealne na wieczór filmowy lub na szybki obiad. Polecam osobom, które mają mniej czasu na gotowanie a lubią smacznie zjeść :)
Składniki:
- szynka konserwowa w plastrach 240 g
- ser w kawałku 350 g
- majonez ok 3-4 pełne łyżek
- keczup ok 3-4 pełne łyżki
- czosnek granulowany
- szczypta soli
- pieprz
- bagietka / chleb tostowy / bułki / zwykły chleb
Zaczynam od pokrojenia szynki w małą kostkę i wrzucam ją do większej miski. Następnie ser ścieram na tarce o dużych oczkach i również wrzucam do miski. Teraz dodaję majonez, keczup, czosnek, sól oraz pieprz i całość dokładnie mieszam.
Na duża blachę wykładam papier do pieczenia a na nią chleb tostowy (można również użyć bagietki, zwykłej bułki czy chleba, ja akurat miałam w domu chleb tostowy ale najbardziej polecam bagietkę).
I na każdą kromkę nakładam ok 1 pełnej łyżki farszu. Gdy wszystkie zapiekanki będą gotowe, wstawiam je do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni aż ser się rozpuści i troszkę przypiecze.
Życzę smacznego! :-)
Najlepsza zapiekanka jak jadłam sos przepyszny a jaka mięciutka !! Polecam każdemu
OdpowiedzUsuńNajlepsza zapiekanka jak jadłam sos przepyszny a jaka mięciutka !! Polecam każdemu
OdpowiedzUsuń