Sernik śmietankowy jak ptasie mleczko
Ja ogólnie nie jestem specjalistką w robieniu serników raczej od tego u nas w domu jest mój mąż. Zawsze wszyscy chwalili jego sernik, mówili, że dosłownie rozpływa się w ustach. Pytali jak to robi, odpowiadał, że to słodka tajemnica. Mi jednak udało się dowiedzieć jak on to robi, że sernik jest delikatny a nie twardy i bardzo ''twarogowy'' jak zazwyczaj są robione serniki. A ja Wam ten sekret przekażę :)
Ogólnie ciasto robi się łatwo i szybko.
Składniki:
- twaróg sernikowy ( u mnie President ) 1 kg
- jajka 7 szt.
- budyń śmietankowy 1 szt
- cukier 1 szklanka
- cukier waniliowy 15 g
Oddzielam żółtka od białek. Żółtka ubijam mikserem z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Następnie dodaję budyń w proszku i miksuję do połączenia się budyniu z masą. Do powstałej masy dodaję łyżkami twaróg i miksuję tym razem troszkę dłużej ( zasada jest taka: im dłużej miksujesz tym lepszy sernik, będzie puszysty i delikatny). Na koniec białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaję do masy twarogowej i mieszam delikatnie ale dokładnie trzepaczką do jajek (równie dobrze można mieszać łyżką czy mikserem na bardzo wolnych obrotach).
Masę przekładam do okrągłej blachy o średnicy ok 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko na dno) i wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekę ok 15 minut następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę ok 40 minut ale nie zawsze, trzeba obserwować. (ostatnio robiłam z podwójnej porcji i rozdzieliłam na dwie blachy, ciasto siedziało w piekarniku 15 minut w 200 st. i 20 minut w 180 st. wszystko zależy od piekarnika. )
I gotowe :) Upieczone i zimne ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!:-)
Nie wiem, czy mąż będzie zadowolony, że jego tajemny przepis został zdradzony całemu światu;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo lekko i delikatnie...
OdpowiedzUsuńI tak właśnie smakuje :)
UsuńKoniecznie muszę to zrobić. Już zapisuję przepis! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/
Wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPrzepraszam za pytanie, ale jestem laikiem, czy budyń w proszku wsypać, czy rozdrobniony?
OdpowiedzUsuńBudyń w proszku, prosto z paczki :)
UsuńDzięki 😊
UsuńAle pięknie wygląda! Widać, że ma fajną strukturę :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
UsuńOOO. Smakowite! Na pewno wypróbuję ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
Dziękuję i na pewno zajrzę :) Pozdrawiam
UsuńA piec najlepiej z termoobiegiem czy góra - dół ? :)
OdpowiedzUsuńNajlepiej góra i dół, termoobieg raczej odradzam, łatwo przypalić. Pozdrawiam :)
UsuńTo sernik czy ptasie mleczko? Jestem zaciekawiona!
OdpowiedzUsuńTo jest sernik ale rozpływa się w ustach jak ptasie mleczko. I w konsystencji też je przypomina. :)
UsuńTakiego jeszcze nie robiłam. Muszę zapisać przepis.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten sernik, jadłam go setki razy ale teraz postaram się upiec go sama !! Ciekawe czy wyjdzie równie pyszny 🤔
OdpowiedzUsuńJak to może być takie pyszne :D
OdpowiedzUsuń