Babeczki jabłkowe z kruszonką


Ogólnie nie przepadam za babeczkami ale w tych po prostu się zakochałam. Bardzo różnią się od wszystkich babeczek, które do tej pory jadłam. Są miękkie i wilgotne, aromatyczne i słodkie ale nie za słodkie. Gdy wstawiam je do piekarnika to po około 10 minutach przybiega syn ze swojego pokoju i mówi: coś czuję, coś tu pięknie pachnie :-) I to prawda, zapach cynamonu i wanilii unosi się w całym domu. Babeczki polecam wszystkim tym, którzy uwielbiają słodkości ale i tym, którzy nie mają zbyt dużo czasu, ponieważ przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Dłużej się pieką niż je przygotowuję :) Mam nadzieję, że wypróbujesz przepis, naprawdę warto! :) Koniecznie podziel się swoją opinią. 

Składniki:

ciasto:
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • jajka 2 szt.
  • olej 1/2 szklanki
  • cukier ok 3/4 szklanki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • jabłka 3 średnie (ok 800 g)
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kruszonka: 
  • masło 1/2 kostki
  • mąka 3/4 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie

Jajka z cukrem miksuje aż powstanie jasna masa. Dodaję olej i ponownie miksuje. Następnie dodaję przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i cynamonem i miksuję. Teraz obieram jabłka i ścieram na tarce na grubych oczkach i dodaje do masy, wszystko mieszam łyżką. Tak przygotowaną masę przekładam do foremek na babeczki. Kolejny krok to przygotowanie kruszonki. Do miski wrzucam masło, mąkę i cukry i wszystko rozcierać palcami albo można użyć siekacza do ciasta kruchego do momentu aż wszystkie składniki będą połączone tzn nie będzie widać gołym okiem oddzielnie ani masła ani mąki i cukru. Tak przygotowaną kruszonką posypuję babeczki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 st i piekę ok 20-25 minut (zależy od piekarnika). 

Smacznego! :-)

1 komentarz:


  1. Hej!

    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej "Kaszomaniak"


    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html

    Pozdrawiam,
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger