Kotlety mielone z piersi kurczaka z kasza jaglana
Składniki:
- pierś z kurczaka 1 szt. (dwie połówki)
- 1 jajko
- kasza jaglana 1 torebka
- koperek
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czasami dodaje przyprawę do gyrosa
- bułka tarta
- olej
Pierwszym krokiem jest zmielenie piersi.
Następnie dodaję sól, pieprz, jajko, koperek, ugotowaną ale już zimną kaszę jaglaną i resztę przypraw. Wszystko mieszam. Z wyrobionego mięsa formuje kotlety obtaczam w bułce tartej i kładę na rozgrzaną patelnie (przeważnie używam oleju kokosowego, jest rewelacyjny! nie czuć smaku kokosa, tłuszczu a zapach też jest całkiem inny niż przy zwykłym oleju). Smażę do uzyskania złoto-brązowego koloru.
Życzę smacznego!
Wyglądają bardzo apetycznie! Pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuń