Biszkopt, który zawsze wychodzi :)
Z tego przepisu korzystam już od lat. Jest to taki przepis, że choćby człowiek się starał żeby biszkopt nie wyszedł to i tak wyjdzie :)
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę następnie cały czas miksując dodaje stopniowo cukier i długo miksuję aż masa będzie się błyszczała, później dodaję również stopniowe żółtka. Na sam koniec wyłączam mikser, dodaję przesiane mąki i delikatnie mieszam trzepaczką do jajek (od dołu do góry).
Tylko na dno blachy o średnicy 26 cm wykładam papier do pieczenia (na bokach blachy nie może być papieru ponieważ ciasto będzie nierówne i nie wyrośnie tak jak powinno). Całe ciasto przelewam na blachę.
Piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 st. przez ok 20-30 minut, zależy od piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem, gdy będzie suchy to znaczy, że biszkopt jest już gotowy :)
Następnie wyłączam piekarnik i zrzucam biszkopt razem z blaszką na podłogę z odległości ok 60 cm wtedy mam pewność, że biszkopt nie opadnie. Najlepiej studzić biszkopt w otwartym i wysuniętym piekarniku.
A może być tortownica o średnicy 24 cm?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że może :) biszkopt będzie wyższy :) Pozdrawiam
UsuńNajpierw gorący rzucasz na posadzkę i znowu do piekarnika studzisz.
OdpowiedzUsuńTak, od razu po wyłączeniu piekarnika zrzucam go na podłogę (oczywiście na jakieś ściereczki :) ) a następnie wkładam go do otwartego piekarnika aby ostygł. Pozdrawiam
Usuńhmm chociaż nie wiem jak bardzo będę się starać, biszkopt nigdy, ale to nigdy nie wyszedł mi taki jak trzeba... więc spróbuję po Twojemu i wierzę, że w końcu się uda ;d dzięki serdeczne!
OdpowiedzUsuńSpróbuj i koniecznie daj znać jak wyszło :)
Usuńładnie wyrósł bez proszku do pieczenia ;)
OdpowiedzUsuńPiekarnik ustawiam na termoobieg czy gora/dol??
OdpowiedzUsuńWitaj, raczej góra i dół. Z termoobiegiem mógłby się szybko przypalić. Pozdrawiam Cię serdecznie :)
UsuńNie wyszlo 😕
OdpowiedzUsuńJeśli biszkopt jest robiony według mojego przepisu nie ma opcji żeby nie wyszło :) Przetestowane przeze mnie i moich czytelników :) Proszę robić dokładnie krok po kroku a na pewno się uda. Pozdrawiam
UsuńBiszkopt nie jest tak duzy jak na zdjeciu
OdpowiedzUsuńMam tortownice 26cm
OdpowiedzUsuń