Sałatka z ryżem paprykowym i kurczakiem polana sosem indyjskim Tikka Masala



Nie jestem jakąś wielką fanką kuchni indyjskiej ale oszalałam na punkcie sosu tikka masala a dokładnie tikka masala indyjski kremowy sos pomidorowo-śmietanowy z nutą cytryny i kolendry firmy Patak's. Owszem można taki sos zrobić w domu ale szybciej odkręcę słoik :) a i smak też całkiem inny niż sos domowej roboty. Muszę Wam powiedzieć, że byłam mile zaskoczona próbując tego sosu, miał wyrazisty i ostry smak, kupując go byłam przerażona, że nie da się tego jeść (wiadomo gdy ktoś nie jada orientalnych potraw to nie wszystko będzie smakowało). Ale cieszę się, że się zdecydowałam i kupiłam ten sos. Tylko do tej sałatki nie polewałam go zbyt dużo tzn sałatka nie pływała w tym sosie, miał być delikatnie polany na całość wtedy jest efekt. Gdy polałam sobie bardzo dużo sosu nie było to zbyt dobre tzn. ten sos jest ostry a ja ostrymi potrawami nie za bardzo przepadam więc dla mnie idealna sałatka polana odrobiną sosu tak więc śniadanie, obiad i kolacje miałam już zaplanowaną (po pierwszym razie przez dwa dni na każdy posiłek jadłam tę sałatkę, teraz znowu planuję sobie zrobić tylko spróbuję z innym sosem i może jeszcze inne dodatki ale o tym w innym razem). Polecam, pychota!!!!


Składniki:
  • pierś 1 szt. (dwie połówki)
    • kostka rosołowa
    • papryka
    • koperek
    • maggi w płynie
  • ogórek
  • pół sałaty lodowej
  • sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
  • sos w słoiku Patak's Tikka Masala 
  • ryż 1 torebka
    • papryka słodka
    • czosnek granulowany
    • sól
Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu z małą modyfikacją tzn. oprócz soli do wody dodaję paprykę słodką i czosnek granulowany do smaku. 
Pierś kroję w kostkę a kostkę rosołową mieszam w misce z papryką słodką, koperkiem i maggi w płynie następnie pokrojoną w kostkę pierś nacieram tymi przyprawami. Najlepiej jakby mięsko poleżało trochę w przyprawach. Po tym czasie smażę pierś tak jak ja najbardziej lubię czyli spieczoną i delikatnie chrupiącą Wy możecie krócej smażyć aby pierś była soczysta. 

Jeżeli sałatka ma być na dwa dni to radzę popakować w cztery pojemniki: 
  1. sałata porwana na mniejsze części z ogórkiem pokrojonym w plastry
  2. ugotowany ryż 
  3. usmażona pierś z kurczaka
  4. sos indyjski
Podaję sałatkę warstwowo tzn. na spód wykładam sałatę z ogórkiem i polewam ją przygotowanym sosem koperkowo-ziołowym (równie dobrze można zrobić taki sos własnymi siłami ale z tym jest znaczniej szybciej) i mieszam następnie na to wykładam trochę ryżu, kurczaka i polewam delikatnie sosem. 

I gotowe, pyszne jedzonko na parę dni. Dla osób zapracowanych, zabieganych jak znalazł :)

Smacznego! :-)

2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda, skusiłabym się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i naprawdę polecam, warto postać chwilkę w kuchni dla takiej przyjemności :) Pozdrawiam

      Usuń

Drukuj

Print Friendly and PDF
Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger