Drożdżówki z makiem i dżemem


Miękkie drożdżówki, które utrzymują swoją świeżość przez kilka dni. Proste w przygotowaniu i co najważniejsze bardzo smaczne.

Składniki na ok 30 drożdżówek:
  • mąka pszenna 600 g
  • drożdże świeże 24 g 
  • sól 1 łyżeczka
  • ciepłe (nie gorące!) mleko 350 ml
  • cukier 100 g
  • rozpuszczone masło 50 g
  • gotowa masa makowa lub domowej roboty 350-400 g
  • dżem (u mnie truskawkowy, domowej roboty) ok 10 łyżek
Na lukier:
  • cukier puder 200 g
  • gorąca woda ok 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka lub kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie)

  1. Drożdże z 2 łyżeczkami cukru mieszam aż się połączą, następnie dodaję ok 50 ml ciepłego mleka, 2 płaskie łyżki mąki i dokładnie mieszam aby nie było grudek. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut.**
  2. Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję sól, cukier, resztę mleka czyli 300 ml, rozpuszczone masło, i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę posypaną mąką, dzielę na dwie części a następnie rozwałkowuję kolejno części w kształt prostokąta. 
  4. Rozwałkowane ciasto cienko smaruję dżemem a na to masę makową (warstwa ok 0,5 cm).
  5. Zwijam w rulon i kroję w paski o szerokości ok 1,5-2 cm
  6. Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję je roztrzepanym jajkiem.
  7. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 13-15 minut (czasami dłużej, zależy od piekarnika)
  8. Gdy drożdżówki ostygną polewam je lukrem (cukier puder zalewam gorącą woda i sokiem z cytryny, ja odłożyłam sobie do drugiej miski troszkę i zabarwiłam na czerwono i muszę powiedzieć, że nawet fajnie wygląda kolorowy lukier :) )
**Wszystkie składniki podane w pkt 1 odejmuję z przepisu.

Drożdżówki gotowe, życzę smacznego! :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger