Racuchy (placuszki) z jabłkami bez drożdży


Od dziecka przeze mnie uwielbiane racuchy z jabłkami, pulchniutkie, bez dodatku drożdży, szybkie do zrobienia. Najlepsze posypane cukrem pudrem, polane dżemem lub czekoladą choć nie wiem czy bardziej je lubię bez dodatków. :)

Składniki:
  • mąka 2 szklanki
  • mleko 1 szklanka
  • jajka 3 szt.
  • cukier 4 łyżki
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • jabłka 3 duże sztuki
  • szczypta soli

  1. Żółtka oddzielam od białek. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na aż uzyskam jasną, puszystą masę. 
  2. Dodaję mleko i miksuję. 
  3. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i znów miksuję aż ciasto będzie gładkie. 
  4. Jabłka obieram, ścieram na tarce z dużymi oczkami, dodaję do masy.
  5. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli następnie dodaję do masy i delikatnie mieszam szpatułką (lub łyżką).
  6. Smażę na rozgrzanym oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru.

Należy pamiętać aby smażyć placuszki na średnim ogniu (zbyt duży ogień spowoduje to, że w środku będą surowe a na zewnątrz spalone).

Smacznego! :-)


2 komentarze:

Drukuj

Print Friendly and PDF
Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger