Ciasto bananowo-czekoladowe
Wilgotne bananowo-czekoladowe ciasto idealne na jesień czy zimę. Bardzo proste do zrobienia i nic tylko zrobić sobie kawę czy herbatkę, usiąść pod kocykiem i włączyć jakiś dobry film :)
- 3 banany
- mąka 240 g
- 2 jajka
- cukier 100 g
- cukier waniliowy 1 op. (16 g)
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- masło 100 g
Do małej miski wbijam 2 jajka, dodaję cukier oraz cukier waniliowy i całość miksuję do uzyskania puszystej, jasnej masy. Obieram banany i rozgniatam je w dużej misce następnie dodaję rozpuszczone masło i mieszam. Do bananów dodaję jajka z cukrem i dokładnie mieszam (może być mikserem) a następnie przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję aż całość ładnie się połączy. Na koniec zostaje tylko pokroić w drobną kosteczkę czekoladę i dodać do masy.
Przekładam do formy, u mnie silikonowa więc nie ma potrzeby smarować tłuszczem ale zwykle blaszki lepiej posmarować tłuszczem (fajną sprawą jest tłuszcz w sprayu, niedawno kupiłam super sprawa). Piekę w 160 stopniach z termoobiegiem (bez termoobiegu 170 stopni) przez 30 minut a następnie zmniejszam temperaturę do ok 140-150 stopnie i jeszcze przez 5 minut piekę.
I gotowe :)
Prosty i pyszny przepis - idealny na jesienne popołudnie :)
OdpowiedzUsuń