Krokiety z farszem pieczarkowo-ziemniaczanym


Chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku a do tego baaardzo aromatyczne. Maż powiedział żebym już więcej ich nie robiła bo nie może się opanować i najchętniej zjadał by tyle ile jest zrobione :) Super komplement nie? :) Co tu więcej pisać, zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

Składniki (na ok 14 szt.):
  • naleśniki przepis )
  • pieczarki 500-700 g
  • cebule 4 średnie szt.
  • ziemniaki 1 kg 
  • bułka tarta 
  • jajka 2 szt. 
  • sól i pieprz
  • masło 1 łyżka
Pierwszym krokiem są naleśniki. Gdy już wszystkie będą usmażone zabieram się za farsz.
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie, gdy będą miękkie odlewam je, dodaję masło i je chwilkę ugniatam. Cebulę obieram, kroję w kostkę i smażę z dużą ilością pieprzu na złoty kolor. W międzyczasie gdy ziemniaki się gotują a cebula smaży, myję pieczarki a następnie przy użyciu robota kuchennego rozdrabniam je bardzo drobno (prawie na pastę) choć można dodać pieczarki drobno pokrojone np. w kostkę. Również je smażę aż odparuje woda.
Do dużej miski przeciskam przez praskę ziemniaki, dodaję pieczarki, cebulę, doprawiam solą i pieprzem i całość mieszam.
Teraz zostaje już tylko pozawijać. Na górnej części naleśnika układam farsz, zawijam od górny a następnie boki i zwijam w rulon.
Zanurzam w roztrzepanym jajku, obtaczam w bułce tartej i smażę z każdej strony na złoto-brązowy kolor.

Podaję z surówką. I gotowe!

Smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Print Friendly and PDF
Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger