Pierogi z kapustą i grzybami


Przepis na tradycyjne, wigilijne pierogi z kapustką i grzybami. Nie byłabym sobą gdybym nie wspomniała, że uwielbiam święta i już nie mogę się ich doczekać :) Cała rodzina razem, zapach choinki, prezenty i przepyszne jedzenie! Po prostu idealnie :)

Składniki:

  • FARSZ
    • kapusta kiszona 0,5 kg
    • suszone grzyby duża garść
    • cebula 4 szt.
    • ziele angielskie 5 szt.
    • liść laurowy 4 szt.
    • sól i pieprz
  • CIASTO
    • mąka 0,5 kg
    • gorąca woda 1 szklanka
    • jajko 1 szt. 
Farsz:
Do garnka wkładam kapustę, grzyby, ziele angielskie, liść laurowy, zalewam niewielką ilością wody i gotuję na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Po tym czasie kapusta jest już mięciutka, i całą zawartość garnka wylewam na durszlak aby pozbyć się wody (najlepiej by było wycisnąć wodę z kapusty). Cebulę kroję w kostkę i smażę do uzyskania złotego koloru (tak, żeby była miękka).
Kapustę z grzybami i cebulę przepuszczam przez maszynkę do mięsa (należy pamiętać żeby wyciągnąć przed zmieleniem liść i ziele), doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
Ciasto:
Do miski robota kuchennego wsypuję mąkę, wlewam gorącą wodę (ok 55°C) i mieszam, gdy zrobią się kluski dodaję jajko i wyrabiam na gładkie ciasto. 

W wersji dla osób wyrabiających ręcznie: mąkę wsypuję do miski wlewam wodę i mieszam łyżką czy nożem, gdy pojawią się kluski dodaję jajko przez chwile jeszcze mieszam łyżką po czym przekładam na stolnicę/blat i wyrabiam aż uzyskam gładkie jednolite ciasto. 

Ostawiam na ok 10-15 minut aby ciasto odpoczęło, wtedy lepiej się wałkuje. 

Po tym czasie ciasto dzielę na 2 lub 3 części, rozwałkowuję bardzo cieniutko, szklanką wycinam kółka, na środek nakładam farsz, składam na pół i zlepiam brzegi np. dociskając widelcem (wyjdzie ładny wzorek :) ).

Gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości czyli mniej więcej 5-10 minut. 

Smacznego! :)


4 komentarze:

  1. Aż chce się jeść. Wygląda smacznie ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie, bardzo lubię takie pierogi, szczególnie jak są podsmażone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Też najbardziej lubię podsmażone :)

      Usuń

Drukuj

Print Friendly and PDF
Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger