Tort śmietankowy z musem brzoskwiniowym
Przepis na tort tylko wygląda na skomplikowany i długi w rzeczywistości taki nie jest. Ciasto robi się bardzo przyjemnie i łatwo :) Doskonale nadaje się na każdą okazję dla dzieci i dla dorosłych (z dodatkiem alkoholu do nasączenia). Ten robiony był dla moich dzieci stąd ta kolorowa posypka na wierzchu ciasta :)
Składniki:
- biszkopt:
- 5 jajek
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki cukru
- krem:
- śmietanka 30% 1 litr
- cukier puder 1 szklanka
- kwasek cytrynowy ¼ łyżeczki
- mus:
- brzoskwinie w syropie 1 puszka (800 g)
- żelatyna 10 g
- wrząca woda 60 ml
- do nasączenia:
- syrop z brzoskwiń
- woda 60 ml
Biszkopt:
Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijam blenderem z końcówką ubijającą lub mikserem na sztywną pianę a następnie dodaję stopniowo łyżką cukier i miksuję aż piana będzie błyszcząca. Po tym czasie dodaję żółtka i jeszcze przez chwilkę miksuję do połączenia się żółtek z pianą. Teraz dodaję przesiane! mąki i mieszam delikatnie trzepaczką do jajek (mieszam od dołu do góry). Przelewam ciasto do formy, której tylko dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do ok 170°C i piekę przez 30-40 minut (wszystko zależy od piekarnika i użytej formy, ja użyłam okrągłej o średnicy 23 cm). Gdy skończy się czas pieczenia zrzucam biszkopt w blaszce na podłogę z odległości ok 60 cm (oczywiście na ściereczki) i wstawiam do otwartego piekarnika, najlepiej z wysuniętą szufladką i trzymam tam biszkopt do wystygnięcia.
Krem:
Schłodzoną śmietankę wlewam do dużej miski, dodaję cukier puder i kwasek cytrynowy a następnie ubijam na sztywno przy pomocy blendera z końcówką ubijającą.
Mus:
Brzoskwinie przekładam z puszki do plastikowego dzbanka (może być to również miska ale z dzbanka lepiej się wylewa mus) i przy pomocy blendera miksuję na mus. Do oddzielnej miseczki wsypuję żelatynę, zalewam ją wrzącą wodą i dokładnie mieszam trzepaczką do jajek aż żelatyna się rozpuści i nie będzie grudek a następnie przelewam do musu i jeszcze raz miksuję.
Czas poskładać wszystko :)
Biszkopt kroję na trzy równe części. Spód nasączam delikatnie syropem z brzoskwiń wymieszanym z wodą, pokrywam go cieniutką warstwą kremu a następnie na obrzeżach tortu (przy pomocy rękawa cukierniczego) wykładam krem tak aby powstało koło puste w środku ponieważ do niego wyleję teraz część musu. Przykrywam kolejną warstwą biszkoptu i powtarzam czynności z kroku poprzedniego. Na koniec zostaje położyć ostatni biszkopt delikatnie go nasączyć, pokryć całe ciasto resztą kremu i wylać mus na wierzch i przy krawędziach żeby pościekało po troszku na boki. Dekoruję wierzch tortu kolorową posypką.
Smacznego! :-)
Biszkopt bez proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńTak, proszek do pieczenia jest zbędny. Sekretem dobrze wyrośniętego biszkoptu są ubite białka. Pozdrawiam :)
UsuńWitam. Czy śmietana ubiję się na sztywo razem z cukrem i kwaskiem? moze najpierw ubic smietanę a potem dodać cukier i kwasek??? boję się że mi zważy się smietana.
UsuńWitam. Ja za każdym razem ubijam od razu z cukrem i kwaskiem i zawsze mi wychodzi ale jeżeli boi się Pan/i można dodać po ubiciu, na koniec i krótko zmiksować. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń