Tort śmietankowy z musem brzoskwiniowym


Przepis na tort tylko wygląda na skomplikowany i długi w rzeczywistości taki nie jest. Ciasto robi się bardzo przyjemnie i łatwo :) Doskonale nadaje się na każdą okazję dla dzieci i dla dorosłych (z dodatkiem alkoholu do nasączenia). Ten robiony był dla moich dzieci stąd ta kolorowa posypka na wierzchu ciasta :)

Składniki:
  • biszkopt:
    • 5 jajek
    • ¾ szklanki mąki pszennej
    • ¼ mąki ziemniaczanej
    • ¾ szklanki cukru
  • krem:
    • śmietanka 30% 1 litr
    • cukier puder 1 szklanka
    • kwasek cytrynowy ¼ łyżeczki 
  • mus:
    • brzoskwinie w syropie 1 puszka (800 g)
    • żelatyna 10 g
    • wrząca woda 60 ml
  • do nasączenia:
    • syrop z brzoskwiń
    • woda 60 ml
Biszkopt:
Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijam blenderem z końcówką ubijającą lub mikserem na sztywną pianę a następnie dodaję stopniowo łyżką cukier i miksuję aż piana będzie błyszcząca. Po tym czasie dodaję żółtka i jeszcze przez chwilkę miksuję do połączenia się żółtek z pianą. Teraz dodaję przesiane! mąki i mieszam delikatnie trzepaczką do jajek (mieszam od dołu do góry). Przelewam ciasto do formy, której tylko dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do ok 170°C i piekę przez 30-40 minut (wszystko zależy od piekarnika i użytej formy, ja użyłam okrągłej o średnicy 23 cm). Gdy skończy się czas pieczenia zrzucam biszkopt w blaszce na podłogę z odległości ok 60 cm (oczywiście na ściereczki) i wstawiam do otwartego piekarnika, najlepiej z wysuniętą szufladką i trzymam tam biszkopt do wystygnięcia.

Krem:
Schłodzoną śmietankę wlewam do dużej miski, dodaję cukier puder i kwasek cytrynowy a następnie ubijam na sztywno przy pomocy blendera z końcówką ubijającą.

Mus:
Brzoskwinie przekładam z puszki do plastikowego dzbanka (może być to również miska ale z dzbanka lepiej się wylewa mus) i przy pomocy blendera miksuję na mus. Do oddzielnej miseczki wsypuję żelatynę, zalewam ją wrzącą wodą i dokładnie mieszam trzepaczką do jajek aż żelatyna się rozpuści i nie będzie grudek a następnie przelewam do musu i jeszcze raz miksuję.

Czas poskładać wszystko :)
Biszkopt kroję na trzy równe części. Spód nasączam delikatnie syropem z brzoskwiń wymieszanym z wodą, pokrywam go cieniutką warstwą kremu a następnie na obrzeżach tortu (przy pomocy rękawa cukierniczego) wykładam krem tak aby powstało koło puste w środku ponieważ do niego wyleję teraz część musu. Przykrywam kolejną warstwą biszkoptu i powtarzam czynności z kroku poprzedniego. Na koniec zostaje położyć ostatni biszkopt delikatnie go nasączyć, pokryć całe ciasto resztą kremu i wylać mus na wierzch i przy krawędziach żeby pościekało po troszku na boki. Dekoruję wierzch tortu kolorową posypką.

Smacznego! :-)



zBLOGowani.pl

4 komentarze:

  1. Biszkopt bez proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, proszek do pieczenia jest zbędny. Sekretem dobrze wyrośniętego biszkoptu są ubite białka. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Witam. Czy śmietana ubiję się na sztywo razem z cukrem i kwaskiem? moze najpierw ubic smietanę a potem dodać cukier i kwasek??? boję się że mi zważy się smietana.

      Usuń
    3. Witam. Ja za każdym razem ubijam od razu z cukrem i kwaskiem i zawsze mi wychodzi ale jeżeli boi się Pan/i można dodać po ubiciu, na koniec i krótko zmiksować. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger