Kurczak curry z ryżem z piekarnika
Przepis na obiad, który robi się góra w 10-15 minut. Tylko piecze się przez jakiś czas ale piecze się samo a Ty masz czas np. na sprzątanie haha :) albo na swoje przyjemności i nie musisz stać w kuchni :) Taki obiad dosyć często pojawia się u mnie ponieważ szybkość w przygotowaniu to jedna z jego zalet, jest mega smaczny i można jeść na zimno i na ciepło. Gdy zrobię w dużym naczyniu żaroodpornym przez cały dzień pochodzę i podjadam, nie mogę się powstrzymać :)
Składniki:
- ryż najlepiej jaśminowy albo basmati 2 torebki
- cebule 2 duże
- pierś z kurczaka 1 szt. lub skrzydełka
- zalewa:
- masło pół kostki
- 1 łyżka vegety
- pieprz
- papryka słodka 1 łyżeczka
- curry 1 łyżeczka
- ketchup 3 łyżki
- 1 żabek czosnku
- woda 2 szklanki
- woda 1 szklanka do podlania
Do naczynia żaroodpornego wsypuję suchy ryż, rozkładam go równo, następnie na to wykładam cebulę pokrojoną w pióra i przyprawionego kurczaka wg własnego uznania (ja pokroiłam pierś z kurczaka w kostkę i przyprawiłam solą, papryką słodką, curry). Wszystko zalać zalewą.
Zalewa:
Rozpuszczam masło, dodaję resztę składników i dokładnie mieszam.
Piekę w temp 180°C z termoobiegiem przez około 1,5 godziny. Gdy minie około 50-60 minut albo gdy zobaczę, że nie ma już wody w ryżu polewam 1 szklankę na całość.
Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz