Pizza z salami, przepis na proste i szybkie ciasto
Przepyszna pizza z salami, którą mogłabym jeść codziennie :) Prosty i szybki przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze mi wychodzi. Ja od zawsze uwielbiałam pizze, najbardziej tę z Pizzy Hut. Grube i chrupiące ciasto, przypieczona salami i gruba warstwa sera. Ale... odkąd zrobiłam sama taką pizze już nigdy więcej nie jadłam tej z Pizzy Hut.
Serdecznie Wam polecam, warto spróbować. Nie będziecie żałować. Tylko UWAGA! uzależnia :)
Składniki na dwie pizze ( o średnicy 30 i 36 cm):
- ciasto drożdżowe:
- 600 g mąki
- ok 360 ml ciepłej wody
- 24 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżki oleju
- sos pomidorowy
- ser 300 g
- salami 100 g
Do dużej miski wsypuję mąkę i sól. Do oddzielnej małej miseczki wrzucam rozkruszone drożdże, zasypuje je cukrem i mieszam aż będą w postaci płynnej.
Teraz już pozostaje przykryć ściereczką miskę i poczekać aż ciasto pięknie nam wyrośnie, zazwyczaj czekam ok 1,5-2 godz.
Następnie wyrośnięte ciasto można rozwałkować, choć ja osobiście wolę ciasto rozciągać wtedy jest pulchniejsze. Należę do osób, które lubią pizzę na grubym cieście. Ale z doświadczenia wiem, że rozwałkowane ciasto też potrafi pięknie wyrosnąć podczas pieczenia.
Przy pomocy pędzelka smaruję blachę cieniuteńko olejem. Po ułożeniu ciasta na blaszce rozprowadzam równomiernie sos, następnie starty ser ( ja zazwyczaj dodaje ser taki jaki mam akurat w lodówce... morski, gouda. Choć wiadomo, że najlepiej smakuje mozzarella :) ) Kolejna warstwa to salami i jak ktoś lubi to szynkę (ok 50 g). Czasami dodaje też pieczarki, które wcześniej podsmażam na patelni bez tłuszczu żeby woda odparowała z pieczarek i nie topiła pizzy :)
Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 250 st. I piekę przez ok 10-13 min.
najlepsza pizza jaką jadłem :)
OdpowiedzUsuń