Pizza z salami, przepis na proste i szybkie ciasto



Przepyszna pizza z salami, którą mogłabym jeść codziennie :) Prosty i szybki przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze mi wychodzi. Ja od zawsze uwielbiałam pizze, najbardziej tę z Pizzy Hut. Grube i chrupiące ciasto, przypieczona salami i gruba warstwa sera. Ale... odkąd zrobiłam sama taką pizze już nigdy więcej nie jadłam tej z Pizzy Hut. 

Serdecznie Wam polecam, warto spróbować. Nie będziecie żałować. Tylko UWAGA! uzależnia :) 
Składniki na dwie pizze ( o średnicy 30 i 36 cm):
- ciasto drożdżowe:
  • 600 g mąki
  • ok 360 ml ciepłej wody
  • 24 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżki oleju
- sos pomidorowy
- ser 300 g
- salami  100 g
Do dużej miski wsypuję mąkę i sól. Do oddzielnej małej miseczki wrzucam rozkruszone drożdże, zasypuje je cukrem i mieszam aż będą w postaci płynnej.
Następnie wlewam ok 60 ml przegotowanej ciepłej (ale nie gorącej! ) wody i chwilkę mieszam aż wszystko się połączy. Do miski z mąką wlewam drożdże, ok 300 ml wody, olej i zaczynam wyrabiać ciasto (ja akurat wyrabiam ciasto w maszynie, jest to 10 razy szybsze niż ręcznie  i prostsze)
Teraz już pozostaje przykryć ściereczką miskę i  poczekać aż ciasto pięknie nam wyrośnie, zazwyczaj czekam ok 1,5-2 godz.
Gdy ciasto sobie powoli rośnie ja robię sos pomidorowy, przepis znajdziesz tutaj.
Następnie wyrośnięte ciasto można rozwałkować, choć ja osobiście wolę ciasto rozciągać wtedy jest pulchniejsze. Należę do osób, które lubią pizzę na grubym cieście. Ale z doświadczenia wiem, że rozwałkowane ciasto też potrafi pięknie wyrosnąć podczas pieczenia.
Przy pomocy pędzelka smaruję blachę cieniuteńko olejem. Po ułożeniu ciasta na blaszce rozprowadzam równomiernie sos, następnie starty ser ( ja zazwyczaj dodaje ser taki jaki mam akurat w lodówce... morski, gouda. Choć wiadomo, że najlepiej smakuje mozzarella :) ) Kolejna warstwa to salami i jak ktoś lubi to szynkę (ok 50 g). Czasami dodaje też pieczarki, które wcześniej podsmażam na patelni bez tłuszczu żeby woda odparowała z pieczarek i nie topiła pizzy :)

Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 250 st. I piekę przez ok 10-13 min.
Na koniec jeszcze dodam, że bez sosu czosnkowego nie wyobrażam sobie pizzy!  Przepis podaję tutaj
Życzę wszystkim smacznego !

1 komentarz:

Drukuj

Print Friendly and PDF
Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger