Tort śmietankowy z konfiturą wiśniową





Prosty i szybki przepis na przepyszny tort! 
Kiedyś torty lubiłam tylko jeść :) Do czasu kiedy zrobiłam pierwszy raz sama tort. I nie mowie tu teraz o smaku bo pierwszy nie był najwyższych lotów. :) Sama przyjemność robienia jest już dla mnie wystarczająca. :)
 Najlepsze torty zawsze robi mój teść i tak naprawdę to od niego nauczyłam się jak robić pyszne torty a nie po prostu torty :) 

Zapraszam do skorzystania z przepisu.

Składniki (na okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm) :

  • biszkopt
  • śmietanka 30% lub 36% 1 litr 
  • cukier 3/4 lub 1 szklanka 
  • kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki
  • konfitura wiśniowa 
  • sok z połówki cytryny
  • cukier ok 1 łyżki
  • ciepła woda ok 200 ml

Zaczynam od zrobienia biszkoptu, przepis znajdziesz tutaj.
Następnie do miksera wlewam śmietankę, cukier ja przeważnie daje 1 szklankę :) (jeżeli ktoś lubi mniej słodki należy zmniejszyć ilość cukru), kwasek cytrynowy i włączam mikser aż do uzyskania sztywno ubitej śmietany. 
Do miski wlewam wodę i mieszam ją z łyżką cukru i sokiem z połówki cytryny. Jeżeli ktoś lubi można dodać alkohol. Kiedyś dodałam wódkę o smaku marakui, tort był wspaniały :)
Równie dobrze nasączyć tort można herbata owocową z cukrem-idealne rozwiązanie na dziecięcy przyjęcia :)
No i zaczynamy :) Spód nasączam 1/3 tego ponczu co zrobiłam, żeby biszkopt był cały mokry. Wykładam bitą śmietanę na grubość ok 2 cm a na nią konfiturę (po tym jak zrobiłam własną konfiturę, sklepową omijam szerokim łukiem. Przepis tutaj.)
Nakładam kolejną warstwę ciasta i postępuje dokładnie tak samo jak przy spodzie. 
Na koniec nakładam ostatnią warstwę ciasta i cały tort pokrywam warstwą bitej śmietany.
I zostało tylko udekorować dzieło :)

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam lepszego torta ! :)
    Gorąco polecam

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Print Friendly and PDF
Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger