Naleśniki z pieczarkami i cebulą
Zazwyczaj naleśniki z pieczarkami robię na święta wielkanocne, są takim odpowiednikiem pierogów z kapustą i grzybami, które robimy na Boże Narodzenie. Ale ostatnio zostało mi trochę pieczarek więc upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu :) Usmażyłam więcej naleśników i przy okazji zrobiłam dla dzieci na podwieczorek naleśniki z dżemem i serkiem homogenizowanym. A wracają do naleśników z pieczarkami i cebulą to pamiętajcie, żeby przed podaniem na talerz podsmażyć naleśniki żeby były chrupiące a ser w środku ciągnący się.
Składniki:
- Naleśniki 8 szt.
- pieczarki 0,5 kg
- cebula 3 szt. (średnie)
- vegeta, pieprz
- ser ok 50 g
- olej (u mnie kokosowy)
Najpierw zaczynam od naleśników, na które przepis znajdziecie tutaj.
Następnie lub w międzyczasie żeby nie marnować czasu, jak smażę naleśniki równocześnie kroję pieczarki (mogą być plasterki, paski jak kto lubi ) i wrzucam na patelnie bez tłuszczu. Gdy woda z pieczarek odparuje dodaję troszkę oleju kokosowego, obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Przyprawiam vegetą i pieprzem ale tu jest dowolność. Smażę tak długo aż cebula będzie złota i miękka. I farsz gotowy.
Zostało już tylko pozawijać naleśniki. Na naleśnika wykładam ok 1 pełnej łyżki farszu i posypuję startym serem i zawijam, tym razem (jak na zdjęciu) zwijałam jak sajgonki czyli farsz przy brzegu, nałożyła jedną stronę naleśnika na farsz i drugą stronę a następnie zrolowałam żeby zakryć cały farsz. Zawsze jednak wykładałam farsz na środek naleśnika, posypywałam startym serem i składałam w kopertę.
Przypominam o podsmażeniu przez podaniem :)
Smacznego! :-)
Mniam, cebula do naleśników to dobra myśl
OdpowiedzUsuń