Naleśniki z pieczarkami i cebulą


Zazwyczaj naleśniki z pieczarkami robię na święta wielkanocne, są takim odpowiednikiem pierogów z kapustą i grzybami, które robimy na Boże Narodzenie.  Ale ostatnio zostało mi trochę pieczarek więc upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu :) Usmażyłam więcej naleśników i przy okazji zrobiłam dla dzieci na podwieczorek naleśniki z dżemem i serkiem homogenizowanym. A wracają do naleśników z pieczarkami i cebulą to pamiętajcie, żeby przed podaniem na talerz podsmażyć naleśniki żeby były chrupiące a ser w środku ciągnący się. 

Składniki:

  • Naleśniki 8 szt.
  • pieczarki 0,5 kg
  • cebula 3 szt. (średnie)
  • vegeta, pieprz
  • ser ok 50 g 
  • olej (u mnie kokosowy)
Najpierw zaczynam od naleśników, na które przepis znajdziecie tutaj.
Następnie lub w międzyczasie żeby nie marnować czasu, jak smażę naleśniki równocześnie kroję pieczarki (mogą być plasterki, paski jak kto lubi ) i wrzucam na patelnie bez tłuszczu. Gdy woda z pieczarek odparuje dodaję troszkę oleju kokosowego, obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Przyprawiam vegetą i pieprzem ale tu jest dowolność. Smażę tak długo aż cebula będzie złota i miękka. I farsz gotowy.

Zostało już tylko pozawijać naleśniki. Na naleśnika wykładam ok 1 pełnej łyżki farszu i posypuję startym serem i zawijam, tym razem (jak na zdjęciu) zwijałam jak sajgonki czyli farsz przy brzegu, nałożyła jedną stronę naleśnika na farsz i drugą stronę a następnie zrolowałam żeby zakryć cały farsz. Zawsze jednak wykładałam farsz na środek naleśnika, posypywałam startym serem i składałam w kopertę. 
Przypominam o podsmażeniu przez podaniem :)

Smacznego! :-)

1 komentarz:

Drukuj

Print Friendly and PDF
Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger