Tort truskawkowy z kolorowym biszkoptem
Tort z opisu wydać się może na bardzo skomplikowany ale uwierzcie mi to prościzna :) Do tego przepisu użyłam 4 barwników choć tak naprawdę trzy kolory podstawowe wystarczą: żółty, niebieski i czerwony. Ja dodatkowo miałam zielony ale bez problemu można samemu zrobić z żółtego i niebieskiego. Ten tort zrobiłam dla moich dzieci, które postanowiły zrobić małe przyjęcie. A dla mnie nie ma większej radości jak ktoś poprosi mnie o zrobienie np. tortu, calzone czy pizzy. Wtedy wiem, że smakuje :)
Składniki:
- biszkopt:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- galaretka truskawkowa 2 szt.
- śmietanka 30% lub 36% 1 litr
- truskawki 1 garść
- dżem truskawkowy
- barwniki spożywcze
- cukier pół szklanki
- kwasek cytrynowy 1/4 - 1/2 łyżeczki
- wrząca woda 100-120 ml
- herbata truskawkowa bardzo słodka
Zaczynam od zrobienia biszkoptu. Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczypta soli ubijam na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodaję stopniowo cukier (3/4 szklanki), żółtka a na sam koniec wyłączam mikser, dodaję przesiane mąki i delikatnie mieszam trzepaczką do jajek (od dołu do góry). Teraz dzielę zrobione ciasto na 4 części i do każdego dodaję inny barwnik. Wykładam papier do pieczenia TYLKO na spód blachy i wylewam po kolei ubarwione ciasta. Staram się żeby każda warstwa kolorowego ciasta była rozłożona równomiernie na całą powierzchnię blachy. Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 20-30 minut, zależy od piekarnika. Zawsze należy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone (gdy będzie suchy patyk). Po skończeniu pieczenia zrzucam ciasto w blaszce na podłogę (wyłożoną np. ściereczkami) z odległości ok 50-60 cm. a następnie wstawiam do otwartego piekarnika do wystygnięcia.
Śmietankę dziele na dwie części, jedna 400 ml a druga 600 ml. Najpierw ubijam 600 ml śmietanki z cukrem (pół szklanki) i kwaskiem cytrynowym.
Truskawki kroję na małą kostkę.
Biszkopt kroję na 3 części. Spód nasączam słodka herbatą truskawkową, wykładam pół ubitej śmietany i układam na niej wszystkie truskawki. Przykrywam kolejną warstwą biszkoptu, nasączam go herbatą i smaruję dżemem tak aby powstała w miarę gruba warstwa, na to wykładam pozostałą ubitą śmietanę. Przykrywam ostatnią warstwą biszkoptu już bez nasączania.
Teraz 400 ml śmietanki ubijam na sztywno. Po czym w 100-120 ml wrzątku rozpuszczam dwie galaretki i bardzo dokładnie i długo je mieszam. Gdy galaretka będzie ciepła (nie gorąca ale też nie zimna) dodaję ją do ubitej śmietany i szybko miksuje. Po zmiksowaniu masa może być wodnista, wystarczy na chwilę wstawić do lodówki.
Ostatnią warstwę biszkoptu smaruję tą masą. Równie dobrze można przełożyć krem do rękawa cukierniczego i pięknie ozdobić tort.
Ja akurat przy tym torcie na wierzch położyłam opłatek z motywem z bajki Psi Patrol. Dzieci były zachwycone! :)
Powodzenia i smacznego! :-)
Ostatnią warstwę biszkoptu smaruję tą masą. Równie dobrze można przełożyć krem do rękawa cukierniczego i pięknie ozdobić tort.
Ja akurat przy tym torcie na wierzch położyłam opłatek z motywem z bajki Psi Patrol. Dzieci były zachwycone! :)
Powodzenia i smacznego! :-)
Tort zrobiony dzieciaczki przeszczesliwe zjedzony cały !! Dziekuje Viki za super pomysł
OdpowiedzUsuń