Tort truskawkowy z kolorowym biszkoptem


Tort z opisu wydać się może na bardzo skomplikowany ale uwierzcie mi to prościzna :) Do tego przepisu użyłam 4 barwników choć tak naprawdę trzy kolory podstawowe wystarczą: żółty, niebieski i czerwony. Ja dodatkowo miałam zielony ale bez problemu można samemu zrobić z żółtego i niebieskiego. Ten tort zrobiłam dla moich dzieci, które postanowiły zrobić małe przyjęcie. A dla mnie nie ma większej radości jak ktoś poprosi mnie o zrobienie np. tortu, calzone czy pizzy. Wtedy wiem, że smakuje :)

Składniki:
  • biszkopt:
    • 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 3/4 szklanki cukru
    • 5 jajek
  • galaretka truskawkowa 2 szt.
  • śmietanka 30% lub 36% 1 litr 
  • truskawki 1 garść
  • dżem truskawkowy 
  • barwniki spożywcze
  • cukier pół szklanki
  • kwasek cytrynowy 1/4 - 1/2 łyżeczki
  • wrząca woda 100-120 ml
  • herbata truskawkowa bardzo słodka 
Zaczynam od zrobienia biszkoptu. Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczypta soli ubijam na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodaję stopniowo cukier (3/4 szklanki), żółtka a na sam koniec wyłączam mikser, dodaję przesiane mąki i delikatnie mieszam trzepaczką do jajek (od dołu do góry). Teraz dzielę zrobione ciasto na 4 części i do każdego dodaję inny barwnik. Wykładam papier do pieczenia TYLKO na spód blachy i wylewam po kolei ubarwione ciasta. Staram się żeby każda warstwa kolorowego ciasta była rozłożona  równomiernie na całą powierzchnię blachy. Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 20-30 minut, zależy od piekarnika. Zawsze należy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone (gdy będzie suchy patyk). Po skończeniu pieczenia zrzucam ciasto w blaszce na podłogę (wyłożoną np. ściereczkami) z odległości ok 50-60 cm. a następnie wstawiam do otwartego piekarnika do wystygnięcia. 
Śmietankę dziele na dwie części, jedna 400 ml a druga 600 ml. Najpierw ubijam 600 ml śmietanki z cukrem (pół szklanki) i kwaskiem cytrynowym. 
Truskawki kroję na małą kostkę. 
Biszkopt kroję na 3 części. Spód nasączam słodka herbatą truskawkową, wykładam pół ubitej śmietany i układam na niej wszystkie truskawki. Przykrywam kolejną warstwą biszkoptu, nasączam go herbatą i smaruję dżemem tak aby powstała w miarę gruba warstwa,  na to wykładam pozostałą ubitą śmietanę. Przykrywam ostatnią warstwą biszkoptu już bez nasączania.
Teraz 400 ml śmietanki ubijam na sztywno. Po czym w 100-120 ml wrzątku rozpuszczam dwie galaretki i bardzo dokładnie i długo je mieszam. Gdy galaretka będzie ciepła (nie gorąca ale też nie zimna) dodaję ją do ubitej śmietany i szybko miksuje. Po zmiksowaniu masa może być wodnista, wystarczy na chwilę wstawić do lodówki.
Ostatnią warstwę biszkoptu smaruję tą masą. Równie dobrze  można przełożyć krem do rękawa cukierniczego i pięknie ozdobić tort.
Ja akurat przy tym torcie na wierzch położyłam opłatek z motywem z bajki Psi Patrol. Dzieci były zachwycone! :)


Powodzenia i smacznego! :-) 

1 komentarz:

  1. Tort zrobiony dzieciaczki przeszczesliwe zjedzony cały !! Dziekuje Viki za super pomysł

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Print Friendly and PDF
Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger