Sernik grecki (STYROPIAN), bez twarogu, puszysty jak pianka


Sernik tradycyjny to nie jest moje ulubione ciasto, ale to ciasto mogłabym jeść bez końca. Ciasto na spodzie kruche i słodkie, masa jogurtowa delikatna i baaardzo puszysta. W przygotowaniu bardzo proste ciasto i szybkie zwłaszcza jak korzysta się z robota kuchennego. Ja korzystam z robota Kitchen Assistent firmy Electorlux. Powiem Wam !!genialny!! sprzęt. Z nim praca jest dziecinnie prosta i szybka. Zrobienie np. ciasta na pizze najmuje niecałe 5 minut a ciasto jest idealnie wyrobione, ubicie śmietany czy białek zajmuje chwilę. Nie wyobrażam sobie pracy w kuchni bez tego robota. To jest moja prawa ręka :) Także zrobienie ciasta kruchego czy ubicie białek zajęło mi dosłownie chwilkę.

Składniki:

  • MASA JOGURTOWA
  • jogurt naturalny typ grecki 1 kg (u mnie Mlekovita) 
  • cukier 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1 op. (16 g)
  • 5 jajek + 3 białka
  • szczypta soli
  • 2 budynie w proszku (u mnie śmietankowe)
  • CIASTO
  • mąka pszenna 2 szklanki (lepiej krupczatka)
  • cukier 0,5 szklanki
  • żółtka 3 szt.
  • kostka masła (200 g)
Zaczynam od zrobienia ciasta. Do misy wsypuję mąkę, miękkie masło, 3 żółtka, cukier i wyrabiam ciasto aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Następnie wyrobione ciasto wykładam na blachę i na całej powierzchni robię dziurki widelcem. Tak przygotowane ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do ok 200 stopni na ok 10-15 minut żeby ciasto delikatnie zmieniło kolor. 
Teraz czas zająć się masą. Oddzielam żółta od białek. Żółtka ubijam z jogurtem, cukrem waniliowym i budyniami w proszku aż masa będzie bardzo jasna i wodnista. W drugiej misce ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę a następnie dodaję stopniowo! cukier cały czas ubijając. 
Do miski z jogurtem dodaję ubite białka i mieszam delikatnie łyżką aż masy się połączą. I należy pamiętać, że przekładamy ubite białka do jogurtu a nie odwrotnie. 
Teraz na podpieczone ciasto wylewam masę jogurtową i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piekę 50-60 minut to wszystko zależy od piekarnika. 
Gdy ciasto wystygnie można posypać cukrem pudrem lub polać polewą np. z białej czekolady. 

Smacznego! :-) 

20 komentarzy:

  1. Smakowite ciacho :)
    Ja mam KA i sobie życia w kuchni już bez niego nie wyobrażam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego sernika jeszcze nie jadłam, wygląda smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do zrobienia, ciasto przepyszne, pisze to ktoś, kto nie lubi serników tradycyjnych :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. a budynie jakiej maja byc wielkosci na 3/4 czy 1/2 mleka ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepraszam ze zapytam... ten jogurt grecki... to gdzie moge zakupic? i czy to jest taki w kubeczkach? jutro mam zamiar upiec bo bardzo mnie zaciekawil ten przepis... mam wszystko oprocz tego jogurtu bo mnie caly czas to zastanawia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję w Makro w opakowaniu 1 kg (wiaderko). Ale w każdym sklepie spożywczym powinien być tylko, że w opakowaniach po 400-500 g. Także z kupnem jogurtu nie powinno być problemu. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Zakupione... diekuje! Biore sie do pracy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Do ciasta dodaje się same żółtka? Czyli białka pozostają?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, już poprawiłam w składnikach na same żółtka :) Zawsze można zrobić bezy :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Czy do masy nie dodaje się oleju ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Na jaki rozmiar blachy ta ilość składników?

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam. Jakich rozmiarów jest blaszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, ja chyba robiłam na silikonowej tortownicy 26 cm. Pozdrawiam

      Usuń
  11. Do masy jogurtowej nie dodawac oleju czy masła?? dziwne

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyszło pycha. Takiego rezultatu się nie spodziewałem. W przeciwieństwie do klasycznego sernika jest lekkie. Tortownica 28 cm zniknęła w jedno popołudnie. Świetny przepis - zapisany. Masy wyszło bardzo dużo, ledwo się pomieściła, a i tak trochę trzeba było wylać. Na zwykłej blaszce (37 cm) będzie ok.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Print Friendly and PDF
Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger