Tort chlebowy z twarożkiem



Chcesz zaskoczyć rodzinę piękną i smaczną kolacją lub śniadaniem? To jesteś we właściwym miejscu :) Torcik robi się szybko i jest naprawdę smaczny. A najlepsze jest to, że nic nie trzeba do tego przygotowywać dodatkowo. Jest chleb, twarożek i warzywa, no nic tylko zasiadać i jeść :) No dobrze może tylko herbatkę :)

Składniki:
  • twaróg 3 szt. (każde op. po 250 g)
  • jogurt naturalny 1 op. (390 g) u mnie Bakoma gęsty
  • pęczek szczypiorku
  • ogórek konserwowy 5-6 szt.
  • papryka czerwona 1 szt.
  • chleb tostowy 12 kromek 
  • szynka kilka plasterków lub parówki ok 3 szt.
  • do dekoracji: ogórek świeży i serek śmietankowy naturalny (u mnie łaciaty)
  • sól i pieprz


W dużej misce rozgniatam twarożek z jogurtem prawie na pastę, dodaję drobno pokrojony szczypiorek, sól, pieprz i wszystko mieszam. 
Paprykę, ogórka konserwowego i szynkę lub parówkę (albo jedno i drugie :) ) kroję w drobną kosteczkę.
Na talerzu układam 4 kromki chleba tak żeby powstał kwadrat (gdy kromki są nie równe lepiej przyciąć je troszkę) następnie wykładam 1/3 twarożku i rozsmarowuje równo, wykładam 1/2 papryki, ogórków i szynki. Czynność należy powtórzyć czyli 4 kromki chleba, twarożek, papryka, ogórki i szynka. Na koniec kładę 4 kromki chleba i cały tort równo smaruję twarożkiem (boki również). Zdobię torcik ogórkiem pokrojonym w plastry oraz serkiem śmietankowym (włożyłam go do rękawa cukierniczego).

Smacznego! :-)




2 komentarze:

Drukuj

Print Friendly and PDF
Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger