Ciasto Lodowiec z truskwkami (owocami)



Poniżej podaję przepis ale UWAGA!!!!! ciasto uzależnia :) Jest tak pyszne, że nie idzie się od niego oderwać.

Składniki:
  • biszkopty ok 200 g
  • budyń śmietankowy (na 500 ml mleka)
  • 5 żółtek
  • 2 galaretki o dowolnym smaku
  • mąka 1 pełna łyżka
  • miękkie masło 200 g
  • wrząca woda ok 700 ml
  • mleko 1,5 szklanki  
  • kakao 1,5 łyżeczki
  • owoce (u mnie truskawki)
  • cukier 3/4 szklanki 
Galaretki zalewam wrzącą wodą i mieszam do rozpuszczenia. Odstawiam do ostygnięcia. 
1 szklankę mleka wlewam do garnka i wstawiam na gaz. W dużej misce miksuję żółtka z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę po czym dodaję proszek budyniowy, mąkę, pozostałe mleko i dalej miksuję. Taką masę wlewam do gotującego się mleka i w garnku miksuję chwilę a następnie ściągam z gazu dalej miksując aż masa stanie się gęsta (nie zostawiam na gazie ponieważ bardzo szybko masa przypala się). Gdy już zgęstnieje przykrywam dokładnie folią spożywcza tak żeby dotykała budyniu (wtedy nie powstanie kożuch) i odstawiam do wystygnięcia. Gdy budyń będzie już zimny dodaję bardzo miękkie masło i miksuję tak długo aż będzie gładka masa (na początku zrobią się grudki ale spokojnie za chwilkę znikną). Następnie dzielę na dwie równe części, do jednej dodaję kakao i miksuję. Na dno formy (ja mam tortownice 22 cm, silikonową ze szklanym dnem, swoją drogą bardzo polecam formy silikonowe) wykładam w równych odstępach biszkopty zamoczone w galaretce (odlałam troszkę z wcześniej zrobionych galaretek) następnie wykładam jasny krem, przykrywam znowu biszkoptami również zamoczonymi w galaretce, wykładam ciemny krem. Pokrojone owoce układam na wierzchu ciasta i zalewam je tężejącą galaretką.

Prawda, że proste? :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Print Friendly and PDF
Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger