Zdrowy fast food czyli hamburger drobiowy


Mam dla Was coś co chyba każdy lubi czyli hamburgera ale w zdrowszym wydaniu. W smaku REWELACJA! A jako dodatek polecam paprykowe frytki domowej roboty.  No cóż tu więcej pisać, mój syn jest zachwycony gdy dostanie takiego hamburgera, mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu.

Składniki na ok 5 hamburgerów:

  • pierś z kurczaka 1 szt. (czyli dwie połówki :) )
  • cebula 1 szt.
  • jajko 1 szt.
  • bułka namoczona w mleku lub bułka tarta ok 2 łyżek 
  • ser topiony w plastrach 5 szt.
  • ogórek świeży
  • pomidor 
  • majonez
  • keczup
  • sos czosnkowy przepis
  • sałata 5 liści 
  • sól i pieprz
  • bułka do hamburgera (u mnie z sezamem) 5 szt.
Zaczynam od zmielenia piersi z kurczaka oraz cebuli. Do zmielonego mięsa z cebulą dodaję jedno jajko, sól, pieprz, bułkę, formuję kotlety i smażę na rozgrzanej patelni z każdej strony.

Mam dwa sposoby robienia hamburgerów:
  1. Bułkę kroję na pół, spód i górę smaruję keczupem i majonezem. Na spód kładę sałatę a na nią kotleta, ser topiony, polewam obficie sosem czosnkowym, dwa plastry pomidora, kilka plasterków ogórka i przykrywam górą bułki. Tak przygotowanego hamburgera wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C na parę minut aż serek się rozpuści a bułka będzie chrupiąca.
  2. Kroję bułkę na pół delikatnie smaruję masłem od wewnętrznej strony spód i górę a następnie smażę na suchej patelni aż masło się rozpuści a bułka będzie chrupiąca. Tu kolejna różnica, gdy smażę kotlety już z drugiej strony kładę plasterek serka żeby się rozpuścił na kotlecie. I składam hamburgera czyli smaruję bułki majonezem i keczupem, kładę sałatę, kotleta z serkiem, polewam czosnkowym, plastry pomidora i ogórka i przykrywam bułką.
Smacznego! :-)

1 komentarz:

Drukuj

Print Friendly and PDF
Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger