Roladki z chleba tostowego z mascarpone i owocami
lutego 08, 2017
8
chleb tostowy
,
cukier
,
cukier waniliowy
,
deser
,
jajka
,
mascarpone
,
mleko
,
truskawki
Ostatnio moda na roladki z chleba tostowego to i ja postanowiłam zrobić po swojemu :) Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu :)
Składniki:
- chleb tostowy 20 kromek
- serek mascarpone 250 g
- truskawki lub inne owoce ok 300 g
- cukier waniliowy 2-3 łyżeczki
- cukier 6 łyżeczek
- jajka 2 szt.
- mleko 4 łyżki
Najpierw zaczęłam od odkrojenia skórek od chleba tostowego. Następnie przekładam do miski serek mascarpone, cukier, cukier waniliowy i miksuję przez około 2 minutki. Kromki chleba już bez skórek rozwałkowuję bardzo cieniutko, smaruję je wcześniej przygotowanym serkiem (około 1 płaska łyżeczka na jedną kromkę chleba) a na jednym brzegu układam pokrojone na małe kawałki truskawki (lub inne owoce np. borówki amerykańskie, brzoskwinie czy maliny) i zwijam w roladkę. Z przepisu wyjdzie ich około 20 szt. Gdy wszystkie już przygotuję, roztrzepuję jajko z mlekiem, zamaczam roladki i układam je na rozgrzanej patelni z olejem. Smażę przez kilka minutek na średnim ogniu (żeby się nie spaliły) z każdej strony.
Po usmażeniu przekładam roladki na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu a następnie obtaczam roladki w cukrze.
Najlepiej smakują na ciepło.
I gotowe! :-)
bardzo ciekawy pomysł, a roladki wyglądają pięknie! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam :)
UsuńWygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Pozdrawiam :) :)
UsuńCoś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) I pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPoważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda rewelacyjnie i jestem pewna że tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za tak miłe słowa :) Pozdrawiam :)
Usuń