Roladki z chleba tostowego z mascarpone i owocami


Ostatnio moda na roladki z chleba tostowego to i ja postanowiłam zrobić po swojemu :) Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu :)

Składniki:
  • chleb tostowy 20 kromek
  • serek mascarpone 250 g
  • truskawki lub inne owoce ok 300 g
  • cukier waniliowy 2-3 łyżeczki
  • cukier 6 łyżeczek
  • jajka 2 szt.
  • mleko 4 łyżki

Najpierw zaczęłam od odkrojenia skórek od chleba tostowego. Następnie przekładam do miski serek mascarpone, cukier, cukier waniliowy i miksuję przez około 2 minutki. Kromki chleba już bez skórek rozwałkowuję bardzo cieniutko, smaruję je wcześniej przygotowanym serkiem (około 1 płaska łyżeczka na jedną kromkę chleba) a na jednym brzegu układam pokrojone na małe kawałki truskawki (lub inne owoce np. borówki amerykańskie, brzoskwinie czy maliny) i zwijam w roladkę. Z przepisu wyjdzie ich około 20 szt. Gdy wszystkie już przygotuję, roztrzepuję jajko z mlekiem, zamaczam roladki i układam je na rozgrzanej patelni z olejem. Smażę przez kilka minutek na średnim ogniu (żeby się nie spaliły) z każdej strony. 
Po usmażeniu przekładam roladki na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu a następnie obtaczam roladki w cukrze. 

Najlepiej smakują na ciepło.

I gotowe! :-) 

8 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy pomysł, a roladki wyglądają pięknie! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Pozdrawiam :) :)

      Usuń
  3. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) I pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda rewelacyjnie i jestem pewna że tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tak miłe słowa :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger