Ciasto bananowe chlebek bananowy z bitą śmietaną i truskawkami
Ciasto idealne do herbaty czy kawy. Jest wilgotne w środku i chrupkie na zewnątrz. Nie ukrywam, że ciasto wymyślone przez mojego męża :) Ale przeze mnie wielokrotnie wykonane, także polecam :)
Składniki:
- banany 3 szt.
- mąka ¾ szklanki
- jajka 3 szt.
- cukier 1 szklanka
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- roztopione masło 50 g
Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaję mocno rozgniecione banany, masło i mieszam. Następnie dodaję stopniowo mąkę i miksuję. W oddzielnej misce ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Ubitą pianę przekładam porcjami do wcześniej robionej masy i całość mieszam. Tak przygotowane ciasto przekładam do prostokątnej formy (u mnie silikonowa o wymiarach 26x11 cm) wysmarowanej masłem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C i piekę przez około 40-50 minut (zależy od piekarnika i użytej formy).
Ciasto podałam z bitą śmietaną i truskawkami (choć to nie jest konieczne, samo ciasto smakuje wybornie :) )
Bita śmietana:
- śmietanka 30% 500 ml
- cukier puder 3/4 szklanki
- kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki
Śmietankę wlewam do miski, wsypuję cukier oraz kwasek i ubijam na sztywno.
Taka moja rada przy ubijaniu śmietany, gdy przy miksowaniu zacznie już odchodzić od ścianek miski to znak, że jeszcze dosłownie chwileczkę ubijamy żeby nie przebić śmietanki.
Smacznego! :-)
Ideał! Kocham wszystkie wersje chlebków bananowych :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/