Ciasto bananowe chlebek bananowy z bitą śmietaną i truskawkami


Ciasto idealne do herbaty czy kawy. Jest wilgotne w środku i chrupkie na zewnątrz. Nie ukrywam, że ciasto wymyślone przez mojego męża :) Ale przeze mnie wielokrotnie wykonane, także polecam :)

Składniki:
  • banany 3 szt.
  • mąka ¾ szklanki
  • jajka 3 szt.
  • cukier 1 szklanka
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • roztopione masło 50 g 
Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaję mocno rozgniecione banany, masło i mieszam. Następnie dodaję stopniowo mąkę i miksuję. W oddzielnej misce ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Ubitą pianę przekładam porcjami do wcześniej robionej masy i całość mieszam. Tak przygotowane ciasto przekładam do prostokątnej formy (u mnie silikonowa o wymiarach 26x11 cm) wysmarowanej masłem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C i piekę przez około 40-50 minut (zależy od piekarnika i użytej formy).

Ciasto podałam z bitą śmietaną i truskawkami (choć to nie jest konieczne, samo ciasto smakuje wybornie :) )

Bita śmietana:
  • śmietanka 30% 500 ml
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki 
Śmietankę wlewam do miski, wsypuję cukier oraz kwasek i ubijam na sztywno. 

Taka moja rada przy ubijaniu śmietany, gdy przy miksowaniu zacznie już odchodzić od ścianek miski to znak, że jeszcze dosłownie chwileczkę ubijamy żeby nie przebić śmietanki. 

Smacznego! :-)

1 komentarz:

  1. Ideał! Kocham wszystkie wersje chlebków bananowych :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Print Friendly and PDF
Copyright © 2016 Kuchnia Viki , Blogger